Kultúra

Hiába készült 560 millióból, eddig csak 18 ezren váltottak jegyet a Hosszú Katinka-filmre

Intercom
Intercom
Minden idők legdrágább magyar dokumentumfilmje nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Hiába a példa nélküli támogatás, a Hosszú Katinka életét feldolgozó dokumentumfilm nem teljesít túl fényesen a mozikban, a bemutatása óta eltelt kicsivel több mint egy hónapban közel 18 ezer néző tekintette meg – szúrta ki a Nemzeti Filmintézet statisztikáiból a Népszava. 

A Katinkát hosszú halasztás után május 12-én mutatták be, 52 magyar moziban játszották, a film nyitóhétvégéjén 10 millió 592 ezer forintos bevételt hozott, összesen 6228 nézőt váltott rá jegyet. A lap két másik olyan filmmel hasonlította össze az adatokat, amelyek szintén állami támogatásból készültek: a tavaly szeptemberi Toxikómával (nyitóhétvége: 15 067 fő; összlátogatottság: 103 793 fő) illetve a tavalyi év végén bemutatott Nagykarácsonnyal (nyitóhétvége: 20 118 fő; összlátogatottság: 128 987 fő), mindkettő sokkal jobban teljesített a pénztáraknál. Az érdeklődés a bemutatót követő hónapban sem ugrott meg túlzottan: az NFI június 14-én, kedden frissített adatai szerint eddig összesen 18 584 néző vett jegyet.

A magyar olimpikon karrierjét bemutató filmre 2020 decemberében az NFI 560 millió forintos állami támogatást szavazott meg. Ez nemcsak a magyar dokumentumfilmek közt rekorder: kilenc év alatt összesen kaptak annyi támogatást a magyar dokumentumfilmek, mint a Katinka.

Kapcsolódó
A Katinka mindannyiunk filmje lehetett volna, de csak Hosszú Katinkáé lett
Hosszú Katinka a róla szóló dokumentumfilmben is rejtőzködik, a Katinkán mégis összeszorul a szív. Kritika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik