Kultúra

Visszakapta a nácik által elrabolt festményét egy százegy éves holland nő

Caspar Netscher 1683-ban festett portréja rövidesen egy árverésen keres majd új gazdát – az idős nő a családját támogatná a bevételből.

A második világháború legsűrűbb éveiben a holland ellenállási mozgalomhoz csatlakozott Charlotte Bischoff van Heemskerck sosem adta fel a reményt, hogy megtalálja a londoni Nemzeti Galériában több képével is jelen lévő Caspar Netscher műtermében készült, egykor családja birtokában lévő portrét, amin egy férfit, Steven Wolterst látható – írta a The Guardian-re hivatkozva az MTI.

A kép arnhemi otthonuk egyik dísze, apja, a gyermekorvos és kórházigazgató Joan Hendrik Smidt van Gelder egyik kedvence volt, apja pedig elrejtette, miután megtagadta, hogy engedelmeskedjen a náciknak, és rejtőzködni kényszerült. A festményt az Amsterdam Bank városi fiókjában helyezték biztonságba, a nácik azonban betörtek a pénzintézet széfjébe, majd kifosztották azt. Az alkotás nyom nélkül eltűnt, a következő hetvenöt évben pedig semmit sem lehetett tudni a hollétéről.

A rejtélyre a londoni székhelyű, elrabolt európai műkincsek felkutatásával foglalkozó bizottság (Commission for Looted Art in Europe) nyomozása derített fényt: bebizonyították, hogy a kép az ötvenes évek közepén egy düsseldorfi galériában bukkant fel, majd 1969-ben Amszterdamban elárverezték, ahonnan két évvel később, 1971-ben egy német magángyűjtő tulajdonába került. A festményt a kutatók végül tőle szerezték vissza, majd az előző év végén visszaadták jogos tulajdonosának.

Az idős nő hat hónapig őrizte a képet, majd átadta a londoni Sotheby’s aukciósháznak (a kép itt látható), ahol július 6-án elárverezik. A leütési árat a cég szakértői 30-50 ezer fontra (14-23 millió forint) becsülik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik