Kultúra

Nagy mennyiségben csempészik ki az oroszok a szkíta aranyat Ukrajnából

SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP
SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

Egy orosz szakértői banda szervezetten csempészheti ki Ukrajnából a különféle műtárgyakat, amelyeket aztán Oroszországba szállítanak – írja a Guardian. Mindezt egy, akadémikusokból és techszakértőkből álló nemzetközi csapat derítette ki, akik egy ideje monitorozzák az Ukrajnából jelentett műkincsmozgásokat.

Nagyon erős bizonyítékunk van arra, hogy az egyes képek és műkincsek Oroszországba csempészése egy megtervezett húzás az oroszok részéről

– nyilatkozta a lapnak Brian Daniels, a csapatban dolgozó antropológus. A férfi kollégiával egy virginiai laborban a háború kezdete óta monitorozzák az oroszok által végzett kulturális pusztítást, és kutatómunkájuk során bizonyos ismétlődő mintákra lettek figyelmesek. Ilyen többek közt az is, hogy kiemelkedően nagy számban váltak rablás áldozatává a szkíta aranyból készült műalkotások, amelyek aztán Oroszországban kötnek ki. A kutatócsoport szerint egyértelmű, hogy célzottan ezekre a nagyon gyakran állatfigurákat ábrázolókori antik régiségekre utaznak az orosz csempészek. A szkíta kori leleteiről ismert Melitopoli Helytörténeti Múzeumból például közel kétszáz aranytárgyat loptak el, miután megszállták a várost.

Danielsék abban is biztosak, hogy a műkincsek helyéről az invázió során elfogott múzeumi kurátorok és egyéb szakértők vallatása során értesülnek, így a bevett ukrán településeken már célirányosan indulhatnak a nagyon gyakran gyakran elrejtett műkincsek után. Az antropológus szerint rendkívül aggasztó, hogy azok a múzeumi dolgozók, akik hirtelen az orosz megszállók előtt találják magukat, még nagyobb veszélynek vannak így kitéve.

Arról azonban a tudósok közt sincs konszenzus, hogy pontosan mi lehet ennek az oka: azért viszik pont a rendkívül értékes szkíta aranyat, mert rengeteget ér, vagy ez is az ukrán kulturális identitás eltörlésének eszköze.

Kapcsolódó
Föld alá bújik vagy egy autó hátsó ülésén menekül a háború elől az ukrán kultúra
Míg világszerte kollektív bojkottal zárják ki az oroszokat a művészvilágból, addig Putyin nem fél bombákat bevetni azért, hogy kiradírozza az ukrán kulturális örökséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik