Kultúra

Albumpremier: a lezárások miatti lelassulás szülte az új Meszecsinka-lemezt

Michal Ramus
Michal Ramus

Tíz évvel az első, és hárommal a legutóbbi album után jelenik meg a Meszecsinka hatodik lemeze Árnyék címmel. A német CPL / Nordic Records kiadásában megjelenő lemez a 24.hu-n hallható először. A zenekar előző, 2019-ben megjelent Állj bele a mélybe! című albuma eljutott a Worldmusic Charts Europe hetedik helyére, játszotta sok külföldi rádió is. A pandémiát megelőző év volt a zenekar legmozgalmasabb időszaka. A járvány miatti lezárások pihenést és lassulást hoztak, valamint sok dolog újragondolását. Ezeknek az eredményét hallhatjuk az Árnyék című új albumon.

A lemezen hat dal kapott helyet, melyek között van két percnél rövidebb és tíz percnél hosszabb szerzemény is, és az is változó, hogy mennyire gazdag a kíséret: vannak dalok, ahol csak egy zongora adja a kíséretet, máshol egész hangszerkavalkád, köztük magyar zenében ritkán használt hangkeltő eszközök, mint például az orosz guszli. A hat dalból négy a zenekar szerzeménye Oláh Annamari énekesnő dalszövegeivel, de egy Bajdázó-feldolgozást és egy saját hangszerelésű népdalt is találunk.

Az új album egyébként nem csak lemez, de képeslap formában is kapható lesz, ezzel a zenekar elsősorban azoknak akar kedvezni, akik már nem hallgatnak CD-t, de szeretnének kézzel fogható emléket a zenekartól. Nekik szól ez a zenélő képeslap, amin az album QR kód formájában elérhető, míg a képeslap maga a legjobb felület a dedikálásra. A lemez megjelenését az NKA támogatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik