Kultúra

Meghalt Jim Seals, a Seals and Crofts gitárosa

Nyolcvan éves korában meghalt Jim Seals, a Seals and Crofts nevű zenei páros gitárosa, írja a Guardian. A zenész halálának okát nem hozták nyilvánosságra.

Dash Crofts nevű zenekartársával Seals a ’70-es évekbeli soft rock kulcsfigurája volt, legismertebb slágereik az 1972-es Summer Breeze, amely több mint egymillió példányban kelt el, és a ’73-as Diamond Girl, ami a negyedik helyig jutott az amerikai toplistákon.

A duó 1974-es lemeze, a beszédes című Unborn Child (Meg nem született gyermek) viták tárgya lett, miután a lemezen szerepelt egy abortuszellenes dal, amit aztán számos rádióadó kitiltott, és a duó több koncertjét is lemondták miatta. Ugyanakkor a szerzők ragaszkodtak hozzá, hogy a dal messze nem olyan kategorikus, mint sokan értelmezik, ők csak azt szerették volna üzenni, hogy ne álljanak könnyelműen a témához az abortuszt fontolgatók, hiszen életekről van szó.

A saját butaságunk volt, hogy nem voltunk tisztában azzal, hogy ez a téma mennyire forrongó társadalmi kérdés volt. Egyrészről voltak emberek, akik rózsákat küldtek nekünk emiatt, másrészről viszont voltak, akik szó szerint megköveztek volna minket. Ha tudtuk volna, hogy ilyen megosztottságot eredményez, kétszer is meggondoltuk volna, hogy megcsináljuk-e a dalt

– mondta Seals évekkel később.

A zenekar azért a botrény után is tovább dolgozott, 1980-ig, amikor hosszú szünetre vonultak, miután a tizenegyedik albumuk után a kiadó nem hosszabbította meg a szerződésüket. Két újraegyesülési próbálkozásuk volt ezután, 1991-ben és 2004-ben. Jim Seals 2017-ben stroke-ot kapott. A zenészt felesége és három gyereke gyászolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik