Kultúra

Meghalt Valerij Rjumin űrhajós, aki Farkas Bertalant is fogadta az űrben

NASA Kennedy Space Center
NASA Kennedy Space Center
Nyolcvankét éves volt.

Elhunyt Valerij Rjumin (1939-2022) űrhajós, aki négy űrrepülést hajtott végre, egyebek között részese volt a szovjet-magyar űrprogramnak – közölte hétfőn a Roszkozmosz.

A Szovjetunió Hőse kitüntetéssel kétszer is elismert Rjumin Leonyid Popovval 1980. május 27-én a Szaljut-6 űrállomás fedélzetén fogadta az oda a Szojuz-36 űrhajón érkező Farkas Bertalan kutatóűrhajóst, illetve Valerij Kubaszov parancsnokot. A nemzetközi személyzet egyhetes programjában több, magyar kutatóintézetek által tervezett orvosbiológiai, fémtechnológiai, fizikai, távérzékelési és erőforráskutatási kísérlet és megfigyelés is szerepelt.

A tanulmányait egy kalinyingrádi technikumban megkezdő, majd a moszkvai Faipari Főiskolán villamosmérnökké vált férfi mérnök tervezőként csöppent az űrkutatás világába, sőt, az RKK Enyergijánál az amerikaiak sikere miatt végül sosem megvalósult szovjet Holdraszállás előkészítésében is részt vett.

Űrhajós kiképzése 1973-ben indult el, aminek eredményeként 1998-as nyugdíjazásáig 371 napot, 17 órát, és 24 percet töltött a világűrben.

A nyolcvankét évet élt Rjumin felügyelte a Szaljut-7 és a Mir állomás repülését, valamint az orosz oldalról a Mir-NASA, illetve a Mir-Shuttle programot is, sőt, ő volt a kilencedik, és egyben utolsó orosz űrhajós, aki az amerikai űrsiklón repülhetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik