Kultúra

Cowboyok tárgyai érkeztek a szegedi Móra-múzeumba

Június végén ezekből nyílik kiállítás a napfény városában.

Egykori cowboyok viseletei, használati tárgyai érkeztek az oklahomai National Cowboy & Western Heritage Museumból a szegedi Móra Ferenc Múzeumba, ahol június végétől lesznek láthatók –írja az MTI.

A Legendás vadnyugat címmel készülő tárlatról Fogas Ottó múzeumigazgató a műtárgyak keddi kicsomagolásán beszélt: a kiállítás célja, hogy megidézze a cowboyok és indiánok legendás világát, amit főleg a negyven év fölötti korosztály ismerhet jól a gyermekkori olvasmányaiból.

A múzeum célja, hogy a valóságot is bemutassa: azt a rendkívül emberpróbáló életformát, amivel az amerikai nyugaton élők szembesültek, de kitér majd a kultúrára, illetve filmművészetre gyakorolt hatásáról is.

Rosta Tibor / MTI

A legnagyobb vadnyugati múzeum végül kilencven tárgyat adott kölcsön Szegednek, így cowboyok komplett viseletei – kalapok, ingek, nadrágok, csizmák – mellett használati tárgyak – nyergek, kengyelek, sarkantyúk –, illetve néhány különleges relikvia, így egy seriffcsillag is rövid időre a Tisza partjára költözik.

Mivel a tárgyak többsége bőrből és szövetből készült és egykor valóban használatban voltak, a mintegy tízezer kilométeres szállítás során különös figyelmet kellett fordítani a megfelelő hőmérsékletre és páratartalomra – közölte az igazgató.

Rosta Tibor / MTI

A Múzeumok Éjszakáján, június 25-én megnyíló tárlaton bemutatják a cowboyok legendás fegyvere, a revolvernek tucatnyi típusát is, a kezdeti egylövetűektől a forgótáras fegyverekig, ezeket azonban az eltérő amerikai és európai jogi szabályozás miatt magyarországi gyűjteményekből szerezték be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik