Kultúra

Színpadra viszik Göncz Árpád önéletrajzi ihletésű darabját

Cseke Csilla / MTI
Cseke Csilla / MTI

Göncz Árpád Mérleg című drámáját tűzte műsorára a XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház a volt köztársasági elnök és író születésének századik évfordulójának tiszteletére. A Terminál Workhouse független színházi formáció és a Csokonai Nonprofit Kft. közös produkciójának alkotói csapatát sajtótájékoztató keretében mutatták be – írja a szinhaz.online.

Egyúttal a kétszereplős darab főszereplőit is bejelentették: a Nőt Varga Mária, a Férfit Zsótér Sándor játssza, az előadást Kerkay Rita, a székesfehérvári Vörösmarty Színház fiatal művésze rendezi. Az előadás dramaturgja, Boronkay Soma elmondta, hogy bár a Mérleg nem Göncz legjátszottabb szövege, mégis ez a leginkább önéletrajzi ihletettségű darabja, a Férfi ugyanis nagyban tükrözi Göncz Árpád személyes sorsát. A Mérleg egy szerelmi történet, amelyben a pár 23 év után találkozik újra, miután a Nő Amerikából visszatér Magyarországra.

A lap idézi a rendező gondolatait is, akit “a Mérlegben a sors kérdése foglalkoztatja leginkább, hogy mennyire van előre megírva az életünk története, és mi vajon a szabad akarat megnyilvánulása, az, ha az ember elhagyja a hazáját, vagy az a vállalás, ha úgy dönt, hogy marad. Az egykori szerelmespár úgy készül erre a pár órára, amit a darab felmutat, hogy annak bármilyen befejezése is lehetséges, akár az újrakezdés akár az örök befejezés.”

A darabot Göncz beiktatásának évfordulóján, augusztus 3-án mutatják be a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik