Kultúra

Nagy kiállítással emlékezik Hantai Simonra a párizsi Louis Vuitton Alapítvány

BERTRAND GUAY / AFP
BERTRAND GUAY / AFP
Több mint százharminc képen követhető végig a festő pályájának négy évtizede.

Születésének centenáriuma alkalmából, retrospektív kiállítással emlékezik meg a világhírű magyar festőművészről, Hantai Simonról a Louis Vuitton Alapítvány, ami a francia fővárosban lévő székházában szerdától több mint százharminc művet mutat be – olvasható az MTI közleményében.

Az 1957 és 2000 közt született munkákat felvonultató tárlat kiindulópontja a párizsi Centre Pompidou gyűjteményének részét képező Écriture rose (Rózsaszínű írás) – a több mint négy méteres festmény képzőművészeti és eszmei értéke mellett szélesebb körben azzal vált ismertté, hogy Emmanuel Macron francia elnök irodájának falát díszítette (ez itt, itt, és itt látható) – tájékoztatta az MTI-t a Kálmán Makláry Fine Arts galéria névadó, Makláry Kálmán, aki maga is kölcsözött képet a tárlatra.

A centenáriumi tárlaton számos pliage-technikával, azaz hajtogatással és gyűréssel készült nagyméretű művek mellett a festő utolsó munkái is láthatók lesznek, amelyeket Major Kamill festőművésszel közösen alkotott.

Hantai művei mellett olyan világhírű alkotók munkáit is láthatja a közönség, akik meghatározóak voltak a magyar származású festő művészi fejlődésében, így Jackson Pollock, Henri Matisse, valamint Michel Parmentier és Daniel Buren néhány műve is augusztus 28-ig ezeken a falakon függ majd.

BERTRAND GUAY / AFP Látogatók a Párizsban nyílt Hantai Simon műveit bemutató kiállításon 2022. május 17-én.

Magyarországon elsőként 2014-ben a Ludwig Múzeum rendeztek retrospektív tárlatot a művész életművéből, ezt öt évvel később pedig az Ybl Budai Kreatív Ház követte, de a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában minden évben egyéni illetve csoportos kiállításon is lehet találkozni néhány alkotásával.

Hantai Simon (1922-2008) Bián született sváb családban, a budapesti Képzőművészeti Főiskola növendékeként az itáliai freskófestészet, Csontváry és Bonnard művei, első párizsi éveiben pedig a klasszikus avantgárd, különösen a szürrealisták, Ernst, Miró és Matta hatottak rá. 1948 őszén végleg Párizsban telepedett le, ahol a II.. világháború utáni Franciaország egyik legjelentősebb művészévé vált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik