Kultúra

Érdekes, dedikált bakelitek várnak új gazdára egy aukción

Eiffel Bazár
Eiffel Bazár
Kereskedelmi forgalomba nem került különlegességek, aláírt magyar és külföldi lemezek, érdekes borítók – ezekre lehet licitálni a héten.

Az ezredfordulón újra divatba jött bakelitek – amiknek nevükkel ellentétben semmi köze sincs a bakelithez – rajongótábora évről évre egyre nagyobb, ezzel párhuzamosan pedig a gyűjtők tábora is gyorsan nőtt, akik ritkaságokra, furcsaságokra, vagy épp aláírt lemezekre vadásznak.

Az ő vágyaikat célozza meg most az Eiffel Bazár I. online lemezárverése, amin közel száz dedikált kiadvány mellett több mint háromszáz kis- és nagylemez, illetve száznál is több CD keresi az új otthonát.

A kínálatot végigböngészve meglepően érdekes tételek tűnnek fel:a klassszikus magyar alternatív zenekarok, illetve színészek által kiadott anyagok mellett Koncz Zsuzsa forgalomba sosem került promólemezét, a magyar taekwon-dót életre hívó Harmat László rockzenei albumát, a Taekwon-do Boogie-t, Sinkovits Imre Bánk Bán-előadását, a Vörös István (ex-Prognózis) által alapított, alig másfél éven át létezett (1989-1990) Piknik Club egyetlen munkáját, egy Kassák Lajos-verscsokrot (Latinovits Zoltán előadásában), a nukleáris fegyverkezés elleni békekoncert anyagát, a Hanglemezgyár egyik mintalemezét (Budapesti rakkenroll címmel), illetve a Rolling Stones valódi cipzárt is a borítóján hordó Sticky Fingers-ét is megtaláljuk, többségében aláírásokkal együtt.

A magyar kislemezek között a Bikini csak fesztiválokon osztogatott I’m not Afraid-je, a Bonanza Banzai csak füzetmellékletként létező A megváltója, egy Pokolgép-ritkaság, illetve a nevében aktuális felhangokat pengető Volt egyszer egy Városliget mellett az Eszkimó asszony fázik című film zenéje (természetesen Méhes Marietta előadásában) is feltűnik.

A CD-k közt is lapulnak az átlagból messze kiemelkedő példák: a jobb hangminőséget adó 24 karátos aranyozást kapott darabok, illetve a hasonló céllal készült – hagyományos lejátszók számára fogyasztható – XRCD-k technológiai érdekességnek számítanak.

A legérdekesebb, illetve legszürreálisabb darabokat külön galériába is összegyűjtöttük:

Galéria
Eiffel Bazár / Axioart

Ajánlott videó

Olvasói sztorik