Kultúra

Svájcban megszavazták a helyi filmgyártást erősítő Lex Netflixet

Hermes Images / AGF / Photononstop via AFP
Hermes Images / AGF / Photononstop via AFP

Svájci bevételük 4 százalékát a helyi filmgyártásba kötelesek visszaforgatni a globális televíziós streamingszolgáltatók, mint amilyen a Netflix, az Amazon vagy a Disney – erről szóló törvénymódosítást hagytak jóvá a svájciak egy vasárnapi népszavazáson.

A Lex Netflixként emlegetett indítványra a szavazók 58 százaléka voksolt igennel.

Az eredmény rávilágít arra, milyen nagy kulturális jelentősége van a filmgyártásnak Svájcban

– kommentálta a kötelező erejű referendum kimenetelét Alain Berset belügyminiszter egy sajtótájékoztatón.

A törvénymódosítás értelmében a streamingszolgáltatók a bevétel-visszaforgatás többféle módja közül választhatnak, így vásárolhatnak svájci filmeket és más tartalmakat, maguk is gyárthatnak Svájcban produkciókat, vagy befizetést eszközölhetnek egy speciális befektetési alapba.

A Netflix közölte, hogy tiszteletben tartja a népszavazás eredményét, és együttműködik a svájci kormánnyal az új jogszabályok betartásában. A Reuters megkeresésére az Amazon nem volt hajlandó kommentálni a népszavazás eredményét, a Disney pedig nem válaszolt a megkeresésre.

Hasonló törvényt fogadtak el Portugáliában, ahol a streamingszolgáltatók bevételük 1 százalékát kötelesek befizetni az Audiovizuális és Filmalapba. Dánia és Spanyolország is a streamingszolgáltatók jövedelmének lefölözését tervezi, Franciaországban és Olaszországban pedig azt várják el tőlük, hogy bevételük egy hányadát helyi nyelvű európai tartalmak készítésére fordítsák.

Svájcban a Szövetségi Kulturális Hivatal arra számít, hogy a törvénymódosítás évi 18 millió svájci frank többletforrást biztosít a helyi filmgyártásnak, amely eddig évi 105 millió frank (38,6 milliárd forint) állami támogatásban részesült. A bevétel egy részének visszaforgatásán kívül az új jogszabály azt is elvárja a streamingszolgáltatóktól, hogy 30 százalékban európai tartalmat kínáljanak, mint ahogy az az Európai Unióban is szokásos.

A reform támogatói szerint a helyi filmgyártás növelése ösztönzi a gazdaságot, és erősíti a svájci alkotók versenyképességét olyan országokkal szemben, amelyekben már érvényben van hasonló visszaforgatási előírás. Az ellenzők az előfizetési díjak emelkedésétől tartanak, és attól, hogy az európai filmkvóta bevezetése hátrányos helyzetbe hoz másutt gyártott produkciókat, és „veszélyes precedenst” teremt a zenei streamingszolgáltatások szektorában, írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik