Kultúra

Eurovízió 2022: oroszbarát hackerek megkísérelték manipulálni a szavazást

Nderim Kaceli / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Nderim Kaceli / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Oroszbarát hackerek megpróbálták megzavarni az Eurovíziós Dalfesztivál közönségszavazását – közölte az olasz rendőrség. Mint ismeretes, Ukrajna a közönségszavazáson elért hatalmas támogatottságának köszönhetően nyerte meg a versenyt, míg Oroszországot az ukrajnai invázióját követően kizárták.

Az olasz rendőrség – az idei versenyt Olaszországban rendezték – elmondta, hogy a Killnet hackercsoport az első elődöntőt – amelyben Ukrajna is fellépett –, valamint a szombati nagy döntőt vette célba. De azt mondták, hogy a kiberbiztonsági részlegük megakadályozta a támadásokat.

Sikerült hatástalanítani a különböző DDOS jellegű számítógépes támadásokat, amelyek a hálózati infrastruktúrákat célozták a szavazások és a fellépők előadásai alatt

– áll a rendőrség közleményében.

A versenyt az ukrán Kalush zenekar nyerte Stefania című dalával, amely a közönségszavazáson elsöprő győzelmet aratott.

Eközben az Eurovízió szervezői szerint hat ország zsűrijében is „szabálytalan szavazási szokások” voltak. Ez azt jelentette, hogy a második elődöntő és a nagydöntő zsűrijének pontszámait helyettesítő összesített eredménnyel pótolták, a szervezők által más, hasonló szavazási eredményekkel rendelkező országok eredményei alapján kiszámított pontszámmal.

„Az Európai Műsorszolgáltatók Uniójának (EBU) páneurópai szavazó partnere által a 2022-es Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntőjének második főpróbája után a zsűri szavazásának elemzése során hat ország eredményeiben bizonyos szabálytalan szavazási mintákat azonosítottak” – áll a közleményben. „Az EBU rendkívül komolyan veszi az Eurovíziós Dalfesztiválon a szavazás manipulálásának gyanúját, és a hivatalos szavazási útmutatóval összhangban joga van eltávolítani az ilyen szavazatokat, függetlenül attól, hogy az ilyen szavazatok valószínűleg befolyásolják-e a szavazás eredményét és/vagy kimenetelét.”

A BBC megjegyzi, hogy a döntő során az azerbajdzsáni, romániai és grúziai zsűri pontszámait a szokásos nemzeti képviselők helyett Martin Österdahl, az Eurovízió ügyvezető felügyelője olvasta fel. Az EBU szóvivője nem kívánt további részleteket közölni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik