Kultúra

A Filmintézet a közoktatásba emelné a magyar filmkincset

NFI
NFI
A cél, hogy a magyar filmek szervesen beépüljenek a közismereti tantárgyak anyagába.

A Nemzeti Filmintézet az Alapfilmek projekttel és a Klassz programmal erősíti a filmkincs szerepét az oktatásban. A cél, hogy a magyar filmek szervesen beépüljenek a közismereti tantárgyak anyagába.

Az Alapfilmek projekt gyakorlatilag egy filmtörténeti honlapot jelent, mely jelenleg négyszázhatvan magyar filmről kínál tartalmakat azokról a magyar filmekről, amelyekről az NFI úgy véli, hozzátartoznak az általános műveltséghez. A weboldalt, mely négy fő kérdés alapján mesél az ott szereplő egész estés játék- és dokumentumfilmekről, animációkról és rövidfilmekről – miről szól, mitől különleges, hogyan készült és hol a helye a magyar filmtörténetben – az NFI 2018 óta építi, és a tervek szerint folyamatosan bővül majd. A tájékozódást idővonal, fotógaléria, címkerendszer és fogalomtár segíti. Több mint kilencven filmhez extra mozgóképes tartalom is elérhető: interjúk, előzetesek, ismeretterjesztő kisfilmek és a korszakot megörökítő filmhíradó riportok láthatók.

Az NFI 2020 márciusában indította el az Alapfilmekre épülő Klassz oktatási és ifjúsági programot, amely 2021 novembere óta ingyenes tantermi vetítéseket tesz lehetővé, az iskolákban jelenleg száz film érhető el, a kínálat hónapról-hónapra bővül, közel ötven filmhez pedig már komplex tanári segédanyagcsomag is rendelkezésre áll a filmek élményszerű feldolgozásához. A program fejlesztése a pedagógusok és diákok bevonásával történik: konferenciákon, workshopokon, interaktív foglalkozásokon, diákvetítéseken, nyári táborok alatt szerzett tapasztalatok beépülnek a tartalomfejlesztésbe.

Az NFI felkérésére 2021-ben országszerte 21 iskolai csoport próbálta ki online műhelymunka keretében a Klassz program kínálta tananyagokat, amelyek többek között Gothár Péter Megáll az idő, Ranódy László Pacsirta és Radványi Géza Valahol Európában című korszakos alkotásaihoz kapcsolódtak. A Pacsirta segédanyagai például Kosztolányi Dezső tanítását teszik élményszerűvé és izgalmassá a 11-12. évfolyamon. Az irodalmi adaptációkhoz készült segédanyagok segítséget nyújtanak a filmek kreatív és élményszerű feldolgozásához, hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanulók jobban megértsék az irodalmi művet, a korszakot és a mozgóképes változatot egyaránt.

A Klassz programhoz az online videómegosztó platformot, a Videotoriumot a KIFÜ – Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség biztosítja, az együttműködők között szerepel az Oktatási Hivatal, az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete, a Magyartanárok Egyesülete és a Történelemtanárok Egylete.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik