Kultúra

Újjászületett a legendás műtárgybolt, amely köré egy teljes műkereskedelmi negyed épült (x)

A tavaszi aukció nagyszabású kiállításával nyitotta meg kapuját a BÁV ART Aukciósház és Galéria. A modern aukciósház transzparens portálkialakításával, a letisztult belsőépítészeti designnal, a legmodernebb audiovizuális technikával a BÁV megújulásának jelképe is egyben. Ebben a modern környezetben lehet megnézni többek között a BÁV történetének eddigi legnagyobb briliánsát is.

Az új Aukciósháznak otthont adó historizáló bérpalota 1899-ben épült. A Bizományi Áruház Vállalat 1950-ben nyitotta meg itt régiségboltját, egy olyan időszakban, amikor a műgyűjtést és az árveréseket betiltották. A államosított boltokból kiszorult műkereskedők menedékhelyévé vált a legendás üzletet később átnevezték Szent István Antikvitássá. Idővel pedig egy teljes műkereskedelmi negyed épült köré.

Az új BÁV ART Aukciósház a Szent István körút és Falk Miksa utca sarkán

A 3 szintes üzlethelyiség felújítása után a design egyik leghangsúlyosabb eleme a transzparens portálkialakítás, amelynek köszönhetően a nyüzsgő budapesti élettel szoros összeköttetésben lévő fogadótér jött létre. Itt kapott helyet a New York-i Guggenheim múzeum belső kialakítását idéző, fehér mellvéddel ellátott lépcső, amely az új Aukciósház meghatározó designelemévé vált. A földszinti, egyedileg kialakított berendezéssel ellátott galériából nyílik két, luxusórák és -ékszerek bemutatására szolgáló exkluzív üzlethelyiség. Az emeleten egy tágas, kiállítások- és aukciók befogadására is alkalmas rendezvénytér kapott helyet, amelyet kifejezetten az árverések speciális szempontjait figyelembe véve terveztek.

Az új Aukciósház fogadótere

 

Ismét megdőlhet az ékszerrekord?

Az új BÁV ART Aukciósház április 28-án, a 79. Művészeti aukció kiállításával nyitja meg kapuit. A nagyszabású esemény első napján kalapács alá kerül a BÁV történetének legnagyobb briliánsa, amelyet 10 karátos nagysága mellett különleges, szív alakú csiszolása is kiemelkedővé teszi. A GIA tanúsítvánnyal is rendelkező nyakék 32 millió forintról indul, és esélyes a korábbi 43 millió forintos ékszerrekord megdöntésére.  A befektetők által is kedvelt tételek között 12 millió forintos kikiáltási árral szerepel egy halványsárga briliánssal ékített 5 karátos gyűrű is, amelyet további 44 színtelen briliáns keretez.  A nagy márkák közül kitűnik egy 7,5 millió forintról induló Chopard kollekció: a feltűnő formatervezésű nyakékből és fülbevalóból álló szett, amelynek jellegzetes sárgaarany szívformájában úgynevezett lebegő gyémántok találhatók.

Chopard ékszerkollekció, kikiáltási ára: 7.500.000 Ft

Óraritkaságok, gazdag Zsolnay-kínálat, klasszikus festmények

A BÁV óraszakértői idén is igazi ritkaságokkal rukkolnak elő: árverésre kerül a svájci óramanufaktúra nagy pontosságú tengerészeti kronométereiről és komplikációiról híres Ulysse Nardine hajóórája, amely 1 millió forintról indul. A kollekció legrégebbi darabja egy gazdagon díszített Patek Philippe Gondolo arany zsebóra lesz 1891-ből, de érdemes lesz licitálni az IWC, Rolex, Breitling, Zenith vagy Hublot karóráira is.

Hublot Aerofusion, kikiáltási ára: 2.600.000 Ft

 

A klasszikus képek között Paál László Naplemente az erdőben című 1871-es olajképére is licitálhatnak. Az árverés legdrágább, 32 millió forintról induló alkotása a híres angol Staats Forbes gyűjteményben szerepelt, aki nem csupán gyűjtője, de mecénása is volt a sokszor az anyagi csőd szélén egyensúlyozó művésznek. Emellett többek között Batthyány Gyula, Gyarmathy Tihamér, Egry József, Erdélyi Béla és Schönberger Armand alkotásaira is licitálhatnak.

Schönberger Armand: Csendélet, kikiáltási ára: 4.800.000 Ft

A gazdag Zsolnay anyagból kiemelkedik a számos virtuóz technikát felvonultató Nikelszky Géza dekorterve alapján készült szecessziós virágtartó, amelyre 1,8 millió forinttól lehet licitálni, de a modern kerámiák közül Gorka Lívia verebére is érdemes lesz licitálni. Az ezüsttárgyak közül minden bizonnyal nagy érdeklődésre tart majd számot az Esterházy-család bécsi empire boroskannája: a 18. században készült ötvös remekműre 950 ezer forintról indul a verseny.

Gorka Lívia: Veréb, kikiáltási ára: 240.000 Ft

Az aukciós kiállítás május 15-ig tekinthető meg ingyenesen az új BÁV ART Aukciósház és Galériában (1055 Budapest, Szent István krt. 3.). Az árverést május 16-17-én rendezik meg a MOM Kulturális Központ Kupolatermében, ahol az érdeklődők személyesen és online is licitálhatnak. A katalógus a www.bav-art.hu címen tekinthető meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik