Kultúra

Mácsai Pál és Máté Gábor sem támogatja Vidnyánszky Színházi Olimpiáját

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás
A két oldal közti árok túl mély.

A Nemzeti Színházat vezető Vidnyánszky Attila egy kerekasztal-beszélgetésen beszélt a 2023-as X. Színházi Olimpiáról, amin minden hazai, illetve határon túli teátrum részt venne, két társulat vezetője azonban már kategorikus nemet mondott – írta meg az Index.

Vidnyánszky az eseményen kijelentette:

a mostani háborús helyzet megerősítheti őket abban, hogy ha kellemetlen, vagy igazságtalan helyzetek alakulnak ki, és egyszerűbb lenne bezárkózni, majd hasonlóan gondolkodó partnereket keresni, mégis nyitotnak kell maradni, és szabadon ütköztetni a gondolatokat.

A beszélgetésen egyetlen fővárosi kőszínház sem volt jelen, egyértelműen kifejezve ezzel, hogy ellenérzéseik vannak a 6,8 milliárdos kormányzati támogatásból megvalósulni készülő eseménysorozattal kapcsolatban.

Az index két színházigazgatót tudott erről megkérdezni – a Katona József Színház élén álló Máté Gábor a Vidnyánszkytól érkező telefonos megkeresés után összehívta a Művészeti Tanácsot, majd kijelentette:

a jelenlegi színházi helyzetben olyan súlyosak a hatalom által nem kedvelt színházak veszteségei, olyan mély az árok a két oldal között, annyira elmérgesedett ez a kibeszéletlenségekkel és rágalmakkal terhelt helyzet, hogy ennek feloldását elképzelhetetlennek tartjuk a nagyszabású Színházi Olimpián való közös részvétellel.

Az Örkény István Színházat irányító Mácsai Pál ennél hosszabb választ adott:

Döntésem oka, hogy a részvétellel közösséget vállalnánk az Előadó-művészeti törvény tartalmával és létrehozásának módjával, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításának tartalmával és módszerével. Nem mellékes az sem, hogy a rendelkezésre álló összeg területünkön olyan kivételes, hogy egy részéből is hosszú távon lennének megoldhatók szakmánkban alapvető problémák – például a független színházak és társulatok helyzete, amelyeknek zavartalan működése a kőszínházi gyakorlat mellett a magyar előadó-művészet jövőjének egyik záloga. A döntést társulatunk egyetértésével hoztam meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik