Kultúra

Bemutatták a Hosszú Katinkáról szóló életrajzi dokumentumfilmet

MTI / Kovács Anikó
MTI / Kovács Anikó
A közel 100 perces Katinka csütörtöktől lesz látható a mozikban.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkáról szóló, közel száz perces alkotásban a nézők exkluzív archív felvételeken keresztül is megismerhetik a klasszis versenyző életútját, amelynek csúcspontjaként a 2016-os riói olimpián három arany- és egy ezüstérmet nyert – írta meg a hétfői sajtóbemutató kapcsán az MTI.

Aközlemény szerint a filmben az egyik leghangsúlyosabb szerepet az az időszak kapta, amikor a világklasszis úszó Katinkából Iron Ladyvé változott: ezek a 2012-es londoni olimpiát követő évek, mikor későbbi (most már ex-) férjével, Shane Tusuppal együtt dolgozott.

A Katinka azt is bemutatja, hogy kettejük kapcsolatának sikere mekkora áldozattal járt a sportoló részéről, aki ebben az időszakban – a 2017-es budapesti világbajnoksággal bezárólag – toronymagasan a világ legsikeresebb női úszója volt.

Feláldoztam magam ezekért az eredményekért

– hangzik el a filmben Hosszútól, aki arról is beszélt, hogy új párjával, Gelencsér Mátéval megtalálta az igazi boldogságot, és családalapításra készülnek.

Nem nő vagyok, hanem sportoló

– hallatszik egy későbbi jelenetben, röviden összefoglalva a filmben a többszöri felkérés ellenére is csak archív felvételeken szereplő Tusuppal való kapcsolatát.

Hosszú Katinka a vetítést követő pódiumbeszélgetésen arról beszélt, hogy utólag úgy érzi: megérte végigcsinálni az elmúlt éveket, hiszen az elért eredmények ott vannak a mérlegen.

Ha van olyan szülő, aki nem szeretné, hogy a gyereke élsportoló legyen, az elviszi a filmre, de az is, aki azt szeretné, hogy az legyen. Ez a film az érem mindkét oldalát megmutatja

– összegezte a filmet, amiben a legnagyobb győzelmek felvételei mellett Hosszú családjával, barátaival, illetve korábbi edzőivel és pályatársaival készült interjúk is szerepelnek.

Pálinkás Norbert filmje csütörtöktől látható a magyar mozikban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik