Kultúra

Tízmillió forintért adhatják el a festményt, amit egy sajtos melegszendvicsért kaptak

BIBIKOW Walter / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP
BIBIKOW Walter / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

Egy kanadai házaspár, Irene és Tony Demas éttermet üzemeltettek az Ontarió állambeli Londonban, és a hetvenes években megegyeztek egy helyi festővel, hogy képekkel fizethet a sajtos melegszendvicsért. Az így kapott festmények közül az egyikről évtizedekkel később kiderült, hogy egy ünnepelt kanadai művész, Maud Lewis munkája, amely 35 ezer kanadai dolláros (csaknem tízmillió forint) kikiáltási áron vásárolható meg egy májusi aukción.

John Kinnear festőművész és felesége, Audrey az első megnyitását követően szinte minden nap a Demas család által üzemeltetett Villa étteremben ebédelt, és minden nap az egyetlen étel, amit Kinnear rendelt, egy grillezett sajtos szendvics volt.

Ez nem közönséges grillezett sajt volt. Nagyszerű szendvics volt, ötéves cheddarral és csodálatos kenyérrel

mondta Irene az Observernek, de azt ő se gondolta, hogy ezért a szendvicsért ilyen komoly díjazást kap egyszer. Kinnear azonban nemcsak a saját képeivel fizetett a szendvicsért, hanem korábban segített egy szegénységben élő, idős festőnőnek, Maud Lewisnak, akinek rendes festőeszközökre sem tellett, ezért vásárolt neki állványt, Lewis pedig cserébe átküldte pár elkészült képét. Ezek közül egy Demasékhoz került.

Lewis 1970-ben, ismeretlenül halt meg, de halála után felfedezték, és képei azóta rendkívül keresettek, Maudie címmel életrajzi film is készült róla 2013-ban (a borítóképen a műterméből berendezett múzeum látható).

„Kár, hogy nem élt elég sokáig ahhoz, hogy valóban élvezhesse művészetének gyümölcseit” – mondta Demas. Gyermekeik bátorításával a házaspár úgy döntött, hogy eladásra bocsátja a műveket, valamint a Kinnear és Lewis közötti három levelezést, amelyben a nő megköszöni a férfinak a folyamatos nagylelkűséget. „A férjem 90 éves, és nekem sem hiszem, hogy van még 50 évem, hogy ragaszkodjak a festményhez” – mondta. „A gyerekek azt mondják, használd a pénzt, utazz, és élvezd az életet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik