Kultúra

A besúgók nem hallgattak le, nem követtek, nem figyeltek

HBO
HBO
Egy játékfimtől nem elvárható, hogy visszaadja pontosan azt, ami történt, az azonban igen, hogy legalább olyan eseményeket mutasson be, amik megtörténhettek volna – mondja Hodosán Róza szociológus, a 1980-as évek demokratikus ellenzékének meghatározó alakja, akit annyira felbosszantott A besúgó című HBO-sorozat első része, hogy a többire nem is kíváncsi.

Jók a díszletek és a jelmezek – a történelmi hitelesség szempontjából mindössze ennyit lehet A besúgó című, az HBO-n futó magyar sorozat javára írni, hangzott el Veiszer Alinda online műsorának eheti epizódjában, melynek vendégei Hodosán Róza szociológus, és Rainer M. János történész voltak – írja a Telex.

A besúgóban minden olyan, ami nem történhetett meg

– mondja Hodosán.

Az ellenzéknek például nem volt mozgalmi jellege és soha nem volt „bulizó, vezérekből álló, KISZ-esekkel bratyizó” társaság. Az állambiztonság pedig nem zsarolt embereket a beteg testvérük gyógyszereivel. Hodosán a saját példáját említi: asztmában szenvedett, és a legdrágább angol gyógyszert kapta, annak ellenére, hogy köztudottan ellenzéki volt.

Rainer M. János többek között elmondja, hogy a valódi besúgók arról írtak jelentéseket, vagy adtak szóbeli tájékoztatást, amit a hétköznapi életük során tapasztaltak, de nem végeztek megfigyeléseket, nem bujkáltak bokrokban, nem vettek magnóra beszélgetéseket, ez a profik feladata volt.

Bár sokakat zsarolt meg az állambiztonság, a valódi besúgók jelentős részét nem így, hanem meggyőzéssel szervezték be és mindig lehetett nemet is mondani.

Kapcsolódó
A besúgó: az új HBO-sorozat úgy beszél a Kádár-korról, hogy nem lehet nem a mai országra gondolni közben
Az Aranyélet után itt az új magyar HBO-sorozat, amely ráadásul teljes egészében saját alkotás.

Ha kíváncsi a teljes beszélgetésre, és arra, hogy a Veiszer Alinda vendégei szerint mennyire veszélyes egy ilyen sorozat vagy film a történelmi emlékezetre, ide kattintva, előfizetésért cserébe nézheti meg a műsort. A sorozatról írott kritikánk pedig itt olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik