Kultúra

Gábor életében a hasnyálmirigyrák diagnózisa hozta meg a változást

Match Frame Productions
Match Frame Productions

A Cannes-i Filmvásár Cannes Docs szakmai programjába kapott meghívást Dér Asia Nem haltam meg című dokumentumfilm projektje, mely a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készül, és jövőre lesz látható. A május 17-én kezdődő cannes-i fesztiválhoz kapcsolódó filmvásáron lesz először látható a doku nyers vágata. A tekintélyes szakmai fórum a fesztiválszervezőknek és forgalmazóknak jóval azelőtt mutat be ígéretes, még készülőben lévő projekteket, hogy azokat a nagyközönség láthatja.

A 2019-es Inkubátor Program nyerteseinek egyike volt Dér Asia első önálló egész estés filmterve – mert a rendezőnek Haragonics Sárával közösen már volt egy egész estés filmje, éspedig a nagy sikerű Anyáim története. A dokumentumfilm főhőse Gábor, egy sikeres, életimádó galériatulajdonos, aki egyik napról a másikra szembesül a hírrel, hogy hasnyálmirigyrákja van. Elképesztő energiával áll neki a változtatásnak, nem törik össze, sőt, olyan, mintha egy esélyt látna a betegségében, hogy régóta benne levő kérdésekre választ találjon.

Match Frame Productions

A filmet a fesztivál Circle – Women Doc Accelerator válogatásában mutatják be, mely mindössze négy női dokumentumfilmes alkotására hívja fel a figyelmet idén.

A Nem haltam meg (nemzetközi címén A Successful Man) producere Meggyes Krisztina, Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artúr, a dokufilm a Match Frame Productions gyártásában készül, és a tervek szerint jövőre láthatja a közönség.

A 2015-ben életre hívott Inkubátor Programra évente közel hetven pályázat érkezik pályakezdő filmesektől, eddig már harmincnyolc elsőfilmes csapat kapott gyártási támogatást és mintegy húsz film el is készült. Köztük volt Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, Csuja László Virágvölgy című road movie-ja, és Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje. De Kárpáti György Mór Guerilla című filmje, Hartung Attila FOMO – Megosztod, és uralkodsz című mozija, Nagy Zoltántól a Szép csendben, Visky Ábeltől a Mesék a zárkából, de Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell és Kis Hajni Külön falka című filmje szintén inkubátoros volt, csakúgy, mint Lőrincz Nándor és Nagy Bálint Legjobb tudomásom szerint című drámája, illetve Fazekas Máté Kilakoltatás című szatírája. A legközelebbi Inkubátor programos film, a Zanox május végén kerül mozikba Baranyi Benő rendezésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik