Kultúra

Antal Nimród: Csak svéd pornót nem szeretnék rendezni, bármi más jöhet

Kallos Bea / MTI
Kallos Bea / MTI

Antal Nimród, a Kontroll című kultfilm rendezője szerint itthon ma már „a káposztás tésztában is benne van a politika”, ami biztosan nem tesz jót a filmművészetnek, mert ha a film és a politika találkozik, akkor propagandáról beszélünk. Erről a rendező a HVG-nek adott interjújában beszélt annak kapcsán, hogy ő rendezhette a Stranger Things hamarosan debütáló új évadjának két epizódját. A beszélgetésben szó esett arról, hogy mennyire nehéz boldogulni az amerikai filmiparban, ha az ember a saját ötleteit akarja megvalósítani.

Én már több mint egy évtizede harcolok, hogy egy saját filmet megpróbáljak összehozni, és nekem még nem sikerült. (…) Nagyon sokáig ostoroztam magam az elutasítások miatt. Elbuktam pár munkát, és azt éreztem: lehet, hogy ennyi volt. Hiszen gyakran lehet hallani ilyesmiről, hogy a filmkészítőket felemészti a rendszer. (…) Emlékszem, amikor a legmélyebb ponton voltam, elengedtem az egót, és megkértem az életet, hogy csak hadd tartsam el a családom. Mert szegények, nem ők választották ezt az életet, ez az én döntésem volt, nehogy már ők fizessenek érte. És mikor már teljesen feladtam az egészet, és annyit kértem, hogy csak svéd pornót nem szeretnék rendezni, de bármi más jöhet, szép lassan, egymás után három munka jött össze, és ezek közül volt az egyik a Stranger Things

– idézte fel. Ugyanakkor a Netflix sorozatát is elérte a covid-járvány, és hosszú időre leálltak a munkák, ám ez Antal Nimródnak tulajdonképpen kapóra jött, ugyanis, mint mondta, így volt ideje olyan alaposan felkészülni a két epizódra, ahogy jellemzően nemigen adatik meg a filmeseknek többségének. Hogy a felkészülés hogyan sikerült, az május végén derül ki: a Stranger Things negyedik évadja május 27-én kerül fel a Netflixre.

Antal arról is beszélt, hogy már nem tekinti kudarcnak, hogy még nem rendezhetett saját forgatókönyvből filmet, mert évtizedek óta csak a filmkészítésből tartja el a családját, erre pedig büszke még akkor is, ha időnként előfordul, hogy fél-egy évig sem dolgozik, ilyenkor pedig össze kell húzni a nadrágszíjat. Az utóbbi időben azonban vannak munkái, nem is rosszak, nemrég például a Retribution című filmet rendezhette Liam Neeson főszereplésével, akivel igazán nagy élmény volt együtt dolgozni.

Liam Neesonnel olyan dolgozni, hogy már a legelső felvételnél nincs egy szavam se, egy büdös mukkot nem tudok megszólalni, mert tökéletes az alakítása. Sőt, még beépít valami olyasmit is, amire nem számítok. És egy iszonyú aranyos ember is mindenekfölött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik