Kultúra

Meghalt Lakatos Gy. László, a Győr arcát ötven éven át formáló grafikus

Győri Károly / MTI
Győri Károly / MTI

Éjjel elhunyt Lakatos Gy. László, a folyók városaként emlegetett Győr kulturális arculatának átformálója. A Pro Urbe-díjas grafikusművész hetvenkilenc éves volt. A halálhírt Dr. Dézsi Csaba András polgármester jelentette be a Facebook-on.

A GyőrPlusz hosszú nekrológja szerint a gyerekkora óta festőnek készülő, de a hegedű illetve az öttusa iránt is érdeklődő művészt egy baleset terelte a győri képzőművészeti körbe. Sikertelen főiskolai felvételije után a Kirakatrendező és Dekoratőr Iskolában találta meg a helyét, ahol Bánhidi Andor és Papp Gábor tanítványaként csiszolt a tudását.

Tervezőgrafikusként 1963-tól dolgozott a győri Képcsarnoknál, többek közt a Győri Tervező Vállalat, a Rába, az Ikarus, illetve a Rábatext alkalmazásába állt, munkái pedig ezeknek a cégeknek köszönhetően világ minden részére eljutottak.

A város nagyrendezvényeinek, illetve kulturális eseményeinek arculatát 1971 óta formáló Lakatos Gy. László plakátjaival, könyvborítóival, illetve arculatterveivel hosszú évtizedeken át határozta meg a város külvilág felé mutatott arcát, ezt pedig saját fotóalbumai, illetve a várost és megyét népszerűsítő könyvei is erősítették.

Pest-Buda Aukciósház

A MOME és a Soproni Egyetem katedráján is megfordult, mindvégig kézzel dolgozó, majd rajzait digitalizáló alkotót 1970-ben nívódíjjal, 1971-ben, a 700 éves Győr című anyagért nemzetközi naptárdíjjal (Bréma, NSZK), 1973-ban KGM-díjjal, 2013-ban pedig a város Pro Urbe-díjával ismerték el. Utolsó nagy kiállítása 2018 januárjában, 75. születésnapja alkalmából nyílt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik