Kultúra

Rangos német kitüntetést kapott Snétberger Ferenc

MTI / Bruzák Noémi
MTI / Bruzák Noémi
A magyar zenész a gitár kategóriában kapta meg a Német Dzsesszdíjat (Deutscher Jazzpreis), amelyet szerdán este vett át a brémai gálán.

A Snétberger Alapítvány csütörtöki közleménye szerint a zsűri a kimagasló művészi professzionalizmus és kreativitás, valamint a német és nemzetközi dzsessz területén elért eredmények alapján harmincegy kategóriában ítélte oda a Német Dzsesszdíjat – írja az MTI.

A gitár kategória jelöltje Snétberger Ferenc mellett Kalle Kalima finn gitárvirtuóz és Johan Leijonhufvud svéd dzsesszzenész, gitáros, zeneszerző volt.

Snétberger Ferenc improvizációs művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően vált világszerte ismertté. A gitárművész és zeneszerző szakmai munkája mellett 2011 óta támogatja az elsősorban roma, hátrányos helyzetű, kiemelten tehetséges fiatalok zenei képzését a Snétberger Program keretében.

A hosszú ideje Németországban élő gitárművész korábban megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjét, a Magyar Éremrend középkeresztjét, a Német Szövetségi érdemkeresztet, 2005-ben Liszt Ferenc-díjat, 2014-ben  pedig Kossuth-díjjal ismerték el.

A zenészt Budapesten legközelebb május 19-én hallhatja a közönség a Zeneakadémia nagytermében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik