Kultúra

Velencétől Pekingig sétál egy most hetvenkét éves olasz nő

Andreas Gebert / picture alliance via Getty Images
Andreas Gebert / picture alliance via Getty Images
Az útra a békéért tett túraként tekint.

Vienna Cammarota az ősi Selyemút vonalát követve tesz meg 22 ezer kilométert Marco Polo szülőhelyétől, Velencétől egészen Pekingig – írja az MTI.

A tizenöt országon át tartó túrát a nő kedden kezdte meg, a tervei szerint pedig 2025 decemberére érkezik majd meg a végcéljához.

A kulturális örökség megőrzésére született Archeoclub Italia nagyköveteként tevékenykedő Cammarota egyáltalán nem számít újoncnak a témában, hiszen több mint harminc éve megszállott túrázó, sőt, korábban Tibetet, Palesztinát, Izraelt, Patagóniát és Madagaszkárt is végigjárta már, legutóbb pedig Olaszország déli régióinak középkori városait látogatta meg.

A hátizsákján kívül egy GoPro-kamerával, illetve egy – az egészségi állapotát monitorozó, majd azt orvosával megosztó – okostelefonnal útnak induló nő indulása előtt elmondta, hogy tisztában van az út nehézségeivel, a változó terepviszonyokkal és időjárási körülményekkel, amelyekkel Európában, Közel-Keleten és Ázsiában is számolnia kell majd.

A tervezett útvonal

Észak-Olaszországból Szlovénián keresztül Horvátország, Szerbia, Bulgária, Törökország, Grúzia, Irán, Türkmenisztán, Azerbajdzsán, Üzbegisztán, Kirgizisztán, Kazahsztán és Mongólia érintésével vezet Kínába.

Az út folyamán családjával néhány napra rendszeresen találkozó, ukrán és olasz zászlóval útnak indult Cammarota elmondta:

szeretné, ha útja során a helybeliek látnák vendégül, de nem azért, hogy spóroljon, hanem azért, hogy közvetlen kapcsolatba kerülhessen az emberekkel, és azok mesélhessenek neki a saját országukról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik