Kultúra

Meghalt Jacques Perrin, a Cinema Paradiso sztárja

Foc Kan / WireImage
Foc Kan / WireImage
A francia és olasz mozi ikonja nyolcvanéves volt.

„A család mérhetetlen szomorúsággal értesíti Önöket Jacques Perrin filmrendező haláláról, aki április 21-én, Párizsban, békés körülmények közt távozott.” – olvasható fia, Mathieu Simonet az Agence France Press hírügynökségnek elküldött közleményében.

A francia és olasz film világát rendezőként, színészként és producerként egyaránt évtizedeken át meghatározó Perrint leginkább Giuseppe Tornatore Oscarral is elismert filmje, a Cinema Paradiso (1988) tette világszerte ismertté, az 1941. július 13-án, Párizsban született alkotó azonban nyilvánvalóan jóval több volt ennél az egy szerepnél: a vásznon, illetve a tévéképernyőkön az ötvenes évektől kezdve több mint százharminc filmben feltűnő Perrin olyan fontos munkák megszületésében vett részt, mint a Szamárbőr (1970), a Vér és liliom (1971), Az élet megy tovább (1984), vagy épp a Kóristák (2004).

A 2001-ben született Vándormadarakkal – ezt nem csak rendezőként jegyezte, de narrálta is – a legjobb dokumentumfilmért járó Oscarért is versenybe szálló férfi 1966-ban a Velencei Filmfesztiválon nyert díjat, producerként pedig a két aranyszobrocskáig jutó Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája (1970), illetve a két díjra jelölt Kóristák (2004) születéséből vette ki a részét.

A természetvédelem felé elkötelezett Perrin legutolsó filmje, az egy környezet megóvásáért dolgozó párizsi ügyvéd, egy lobbista, illetve egy aktivista körül forgó Goliath idén márciusban került a francia mozikba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik