Kultúra

IV. Károly tavalyig eltűntnek hitt koronázási festményeit mutatja be a Nemzeti Múzeum

Dorotheum / Wikimedia Commons
Dorotheum / Wikimedia Commons
Az intézmény a száz évvel ezelőtt, 1922. április 1-jén elhunyt IV. Károly előtt tiszteleg ezzel.

Az utolsó magyar király koronázásáról készült két festmény egy hónapig látható a múzeum Kupolatermében – közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

A közlemény hozzáteszi: az eseményt mindössze egy hónap alatt szervezték meg, sőt, ez volt az első alkalom, amiről már fénykép is készült. Az eseményről sokáig azonban mégis csak az ezzel egy időben született festmények színes, valószínűleg vízfestékkel készült reprodukcióit – ezeket elsőként az IIlustrirte Zeitung 1917. január 25-i száma mutatta be – ismerték, melyek olajfestményként született eredetijei csak 2021 májusában bukkantak fel a bécsi Dorotheum egyik aukcióján.

A Magyar Nemzeti Múzeumnak az NKA miniszteri keretének támogatásával sikerült megvásárolnia a Felix Schwormstädt (1870-1938) által készített képeket, amelyek a XX. század eleji történeti festészet kiemelkedő darabjaiként a továbbiakban a Történelmi Képcsarnok gyűjteményét gazdagítják majd, most azonban a Hónap kincse kamarakiállításon a látogatók is szemügyre vehetik.

Dorotheum / Wikimedia Commons

Az első világháború eseményeiről készült illusztrációval ismertté vált német festő a koronázáson a lipcsei Illustrirte Zeitung képi tudósítójaként vett részt, majd helyszínen készített vázlatai, illetve az előre pontosan megtervezett helyszínrajzok alapján műtermében készítette el a festményeket.

Dorotheum / Wikimedia Commons

A koronázási képen a Mátyás-templom vörös drapériákkal díszített szentélyében látható a koronázás pillanata, a másik mű pedig a koronázási lakoma egy pillanatát örökíti meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik