Kultúra

Meghalt Robert Morse

Jason Merritt / Getty Images via AFP
Jason Merritt / Getty Images via AFP

Kilencven éves korában meghalt Robert Morse kétszeres Tony-díjas színész. A hírről Larry Karaszewski író-producer, az Amerikai Filmakadémia alelnöke számolt be a Twitteren. Morse először színpadi színészként hívta fel magára a figyelmet – a Tony-díjat színpadi teljesítményért adják – a Hogyan legyünk sikeresek az üzleti életben című musical főszereplőjeként.

A darab több mint ezernégyszáz előadást élt meg, összesen hét Tony-díjat kapott, sőt, 1962-ben Pulitzer-díjjal is kitüntették, a méltatásban külön kiemelve Morse teljesítményét. A musicalből aztán 1967-ben filmfeldolgozás is készült, amelyben szintén Morse alakította a főszerepet. 1990-ben Morse újabb Tonyt kapott Truman Capote-ként, sőt, a darabból készült felvétel egy Emmyt is bezsebelt. A legtöbben mégis akkor ismerték meg Morse munkásságát, amikor megkapta a Mad Men – Reklámőrültek című kultsorozatban Bert Cooper szerepét, amit hét évadon keresztül alakított, és öt Emmyre jelölték érte. Amikor pedig a karakter meghalt, Morse musicalszínészi képességeit is megmutatta a sorozatban.

Robert Morse 1931-ben született Newtonban. Szolgált a koreai háborúban, leszerelése után kezdett el színjátszást tanulni. Morse annak a mindössze négy színésznek az egyike, akik prózai és zenés szerepért is kaptak Tony-díjat, Rex Harrison, Christopher Plummer és Zero Mostel a másik három ilyen színész. Ezzel együtt a filmvásznon Morse sosem tört be igazán az élvonalba, a Mad Men után is inkább csak a sorozatszerepek találták meg, a közelmúltban az American Crime Story O.J. Simpsonról szóló évadjában volt látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik