Kultúra

Meghalt Markó Iván

Hetvenöt éves korában meghalt Markó Iván Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Győri Balett alapítója, hosszú ideig igazgatója – írja a Blikk. Azóta a művész Facebook-oldalán is megerősítették a hírt.

Markó Iván Balassagyarmaton született 1947-ben, az Állami Balett Intézetben ’67-ben végzett, majd a Magyar Állami Operaházhoz szerződött. 1971-ben az Operaház magántáncosa lett, de nem maradt sokáig, egy évvel később ugyanis Maurice Béjart francia koreográfus brüsszeli társulatának lett a vezető szólistája. Nemzetközi kritikusok már 1974-ben a világ tíz legjobb táncosa közé sorolták. Egyik leghíresebb szerepe Béjart társulatában a Tűzmadár volt, amit többször eltáncolt Budapesten is.

1979-ben hazatért Béjart társulatából, és az Állami Balettintézet abban az évben végzett balettművészeivel megalakította a Győri Balettet, amelynek 1991-ig igazgatója is volt. 1981-ben megalapította a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskolát, melyet tíz éven át szintén igazgatott. Később is sokat dolgozott külföldön: 1985-től a Bayreuthi Ünnepi Játékok állandó koreográfusa, 1991-től 1992-ig a jeruzsálemi Rubin Akadémia balettmestere és koreográfusa, 1993-tól Bécsben, Párizsban és Sydneyben vendégkoreográfus. 1996-ban megalapította a Magyar Fesztivál Balettet, amit aztán 2013-ban felosztatott arra hivatkozva, hogy nincs elegendő anyagi erőforrás annak fenntartására.

2012-ben cége, a Táncvilág Kft. tisztázatlan körülmények között kapott kormányzati támogatásai miatt tört ki botrány, táncművészek sora tiltakozott a támogatás kapcsán, ám a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma nem látott problémát az elszámolással, Markó Iván pedig nyilatkozatban utasította vissza a támogatása kapcsán megfogalmazott vádakat.

Munkásságát 1983-ban Kossuth-díjjal ismerték el, ezen kívül érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, a Prima Primissimát, számos egyéb elismerése mellett szülővárosa, Balassagyarmat díszpolgára.

Ványi Ákos

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik