Kultúra

Elindult a Libri-díjak közönségszavazása (X)

Idén hetedik alkalommal adják át a Libri irodalmi díjakat. Az olvasók május 10-ig szavazhatnak a kedvencükre a tíz döntős közül.

Március végén publikussá vált azoknak a könyveknek a listája, amik idén bekerültek a Libri irodalmi díjak tízes döntőjébe. A tavaly megjelent magyar szépirodalmi alkotások közül 189 kulturális szakember szavazatai alapján kerültek be tíz a döntőbe. Ezek közül a szakmai zsűri választja majd ki május közepén a Libri irodalmi díj idei nyertesét, az olvasóközönségnek pedig május 10-ig van lehetősége szavazni arra a könyvre, amelyiket a legszívesebben látná díjazottként.

Lássuk, mely könyvek közül választhatunk idén:

Bartók Imre: Lovak a folyóban

Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs

Danyi Zoltán: A rózsákról

Gerlóczy Márton: Fikció 1. – A katlan

Keresztury Tibor: Hűlt helyem

Krasznahorkai László: Herscht 07769

Szvoren Edina: Mondatok a csodálkozásról

Tóth Krisztina: Bálnadal

Vonnák Diána: Látlak

Závada Péter: Gondoskodás

Bartók Imre Lovak a folyóban című regénye a narrátor egyedi, öniróniától könnyed hangján beszél személyes és szakmai kudarcokról és a művészlét sokszor meglehetősen prózai aspektusairól. Bödőcs Tibor harmadik könyve metsző politikai szatíra, ami egy fiktív autokrácia felső elitjének mindennapjaiba enged betekintést, Danyi Zoltán elbeszélője pedig a rózsanemesítés emberpróbáló hivatásán keresztül beszél kiszolgáltatottságról, háborúról, önzésről és önfeláldozásról. Gerlóczy Márton sajátos nyomozómunkába kezdett, aminek során az egész életét átrajzoló titkokra bukkant családja múltjában – a nyomozás első lépéseiről szól Fikció című könyvsorozatának első része. Keresztury Tibor közel hatvanévesen írta meg első regényét, humorral és önreflexióval űzve el az egyre közelgő halál baljós árnyait. Krasznahorkai László újra nagyregénnyel jelentkezett, amiben a szerzőre jellemző, tengerhullámzás-szerű mondatokból egy Bach zenéjét is játékba hozó elbeszélés bontakozik ki. A korábban is főleg novelláiról ismert Szvoren Edina ezúttal mindössze néhány oldalas rövidprózai írásait gyűjtötte kötetbe – sűrű, már néhány szóval világokat teremteni képes történetek ezek. Tóth Krisztina Bálnadal című verseskötetében szintén néhány szóból bont ki történeteket, és nagyszerűen ötvözi a hétköznapi beszéd elemeit a klasszikus versformákkal. Vonnák Diána Látlak című novelláskötete országhatárokon át kíséri olvasóját, és szereplőinek belső világában, elhallgatott történeteiben barangolni legalább ilyen izgalmas. Závada Péter új versgyűjteménye, a Gondoskodás pedig szintén rengeteget játszik perspektívákkal, térérzékeléssel, és a szerzőhöz közel álló színházi világ megidézésével.

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. 2016-ban alapította irodalmi díjait, azzal a nem titkolt céllal, hogy felhívják a könyvkedvelők figyelmét a kortárs magyar szépirodalom legjobb teljesítményeire. Érdemes tehát belepillantani a döntős könyvekbe, és május 10-ig leadni a szavazatunkat, így hozzásegíthetjük kedvenc kortárs szerzőnket a közönségdíjhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik