Kultúra

Zombikomédiával nyílik az idei cannes-i filmfesztivál

ANTONIN THUILLIER / AFP
ANTONIN THUILLIER / AFP
David Cronenberg, Ruben Ostlund és Cristian Mungiu is versenyben van az Arany Pálmáért.

Nyilvános a 75. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos programja – jelentette be Thierry Frémaux művészeti igazgató csütörtökön. A fesztivál május 17-én Michel Hazanavicius francia rendező Z (mint Z) című zombikomédiájával nyílik meg, amelyet versenyen kívül mutatnak be.

Az MTI szerint több mint 2200 benevezett filmből 18 versenyezhet a fődíjért, de a válogatás még nem végleges.  Öt Arany Pálma-díjas rendező, az amerikai James Gray (Armageddon), a belga Luc és Jean-Pierre Dardenne (Tori et Lokita), a svéd Ruben Östlund (Triangle of Sadness), a japán Koreeda Hirokazu (Broker) és a román Cristian Mungiu Erdélyben játszódó, R.M.N. című legújabb alkotása is meghívást kapott a fesztivál hivatalos versenyprogramjába. Versenyben van David Cronenberg Crimes of the Future és Kirill Szerebrennyikov orosz rendező Csajkovszkij felesége és Park Chan-wook Decision to Leave című filmje is.

A versenyprogramban három női rendező filmje szerepel: a francia Claire Denis Közép-Amerikában forgatott Stars et noon című krimije, a szintén francia Valéria Bruni Tedeschinek a színházi világról szóló Les Amandiers című alkotása, valamint Kelly Reichardt amerikai rendező Showing Up című filmje.

A fesztiválpalota vörös szőnyegére idén több hollywoodi sztárt is várnak, akinek legújabb filmjeit versenyen kívüli mutatják be. Harminchat évvel a Top Gun bemutatója után Tom Cruise Top Gun: Maverick című filmjének május 18-án Cannes-ban lesz a premierje, s a fesztiválon a színész pályafutásának is szentelnek egy rendezvényt. Baz Luhrmann Elvis Presleyről forgatott életrajzi filmjét is a fesztiválon vetítik először. A rock and roll legendát Austin Butler alakítja, felesége, Priscilla szerepében Olivia DeJonge lesz látható, Tom Hanks pedig Elvis befolyásos menedzsereként tűnik fel a zenés produkcióban. Az ausztrál George Miller legújabb filmjében (Three Thousand Years of Longing) pedig Idris Elba és Tilda Swinton alakítják a főszerepeket.

A szervezők szerint a legnagyobb fejtörést idén a zsűrielnök kiválasztása okozza, ugyanis a koronavírus-járvány után hirtelen beindult forgatások, és mindenekelőtt a sorozatok gyártása miatt jelenleg „minden művész dolgozik”. A díjakat május 28-án adják át, a teljes lista itt böngészhető.

Cronenberg body-horrorjához épp a bejelentés előtt adták ki az első, meglehetősen vérfagyasztó előzetest:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik