Kultúra

Meghalt Gilbert Gottfried, az Aladdin papagájának hangját is adó komikus

Hollywood egyik legismertebb hangjának gazdája hatvanhét éves volt.

Az izomsorvadás egy fajtájával, a 2-es típusú miotóniás disztrófiával való hosszú harc után elhunyt Gilbert Gottfried – jelentette be kedden a családja, az azóta eltelt órákban pedig számos pályatársa emlékezett meg a hosszú karrierje során ikonná vált férfiról.

A nyers, politikai korrektséget messziről kerülő humoráról, illetve jellegzetes orgánumáról ismert Gottfried számos animációs film karakterét hívta életre, köztük az Aladdin-film, illetve tévésorozat papagáját, Jágót, legfontosabb munkáit azonban stand-up komikusként, illetve színészként jegyezte: az első alkalommal tizenöt évesen színpadra állt férfi a tengerentúlon elképesztő nézettségi adatokat produkáló Saturday Night Live hatodik évadában, Eddie Murphy-vel egyidőben mutatta meg a tehetségét, majd rövidesen Murphy oldalán tűnt fel a Bevery Hills-i zsaru második részében.

A nyolcvanas évek folyamán Howard Stern rádióműsorának állandó vendégeként többek közt Lugosi Béla bőrébe bújva is kipróbálta magát, a következő évtizedben pedig számos hollywoodi filmben találkozhattak vele, illetve hangjával a mozinézők – köztük a magyar csatornákon is számtalanszor vetített Nicsak, ki beszél?-ben, illetve a Dr. Dolittle-ben.

Bobby Bank / WireImage / Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik