Kultúra

Mariupolban emelget orosz tankokat a latin-amerikai szuperhős

Ha már Mexikó nem ítélte el az ukrajnai orosz inváziót, egy mexikói képregényrajzoló a saját eszközeivel szolgáltat igazságot: az általa alkotott képregényes szuperhőst, El Peso Herót belerajzolta az ukrajnai háborúba.

A szuperhőst szerepeltető képregényt egy mexikói származású, de az amerikai Dallasban élő tanár, Héctor Rodríguez alkotta meg még 2011-ben azzal a céllal, hogy a latin-amerikaiakat pozitív színben tüntesse fel. A főszereplő, El Peso Hero valójában Ignacio Riverát takarja, aki szuperképességeit elsősorban a mexikói-amerikai határon kamatoztatja, ahol a bevándorlókat segíti vele. Emellett harcol az embercsempészekkel, a mexikói kartellekkel és a korrupt tisztviselőkkel is.

Rodríguez felháborodott azon, hogy Mexikó nem állt ki Ukrajna mellett, ezért tiltakozásként a képregény legújabb részének történetét a háború sújtotta országba helyezte, ahol a hős az ukránoknak segít. A képregény borítóján például Mariupolban van, ahol egy orosz tankot emel a magasba.

Super heroes are about HOPE. In the midst of artillery bombardment, tanks and lack of help. A family is trapped. They…

Közzétette: El Peso Hero – 2022. március 8., kedd 

Ha a mexikói elnök nem képes kiállni az ukránokért, akkor El Peso Herónak kell ezt megtennie

– nyilatkozta a művész az NPR-nek, akit Superman és Amerika Kapitány inspirált – őket ugyanis a második világháború alatti képregénykiadásokban írták bele a történelembe azzal, hogy az európaiaknak segítettek.

A 18 oldalas képregény ingyen letölthető, azonban a szerző mindenkit arra buzdít, hogy támogassák az UNICEF-et, azon belül is az ukrajnai gyerekek megsegítésére hívja fel a figyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik