Kultúra

Áder nyitotta meg a Szépművészeti Múzeum Bosch-kiállítását

Koszticsák Szilárd/MTI
Koszticsák Szilárd/MTI

Pénteken tartották a Szépművészeti Múzeum Menny és pokol között – Hieronymus Bosch rejtélyes világa címmel szombattól látható kiállításának ünnepélyes megnyitóját, melyen részt vett Áder János köztársasági elnök, aki hangsúlyozta, az utóbbi fél évszázad talán legnagyobb szabású Hieronymus Bosch-kiállítása nyílik meg most Budapesten.

Többek között Párizsból, Bostonból, Madridból, Berlinből, Frankfurtból és Rotterdamból érkeztek eredeti remekművek, ezeket egészítik ki a csatlakozó kortársak, a mester műhelyéből kikerült alkotások, a megértést segítő illusztrációk, grafikák és nívós másolatok

– idézte a távozó államfőt az MTI.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hangsúlyozta, hogy korszakalkotó tárlat nyílhat meg, amely nemcsak Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása Bosch műveiből, hanem az egész nemzetközi múzeumi világot tekintve is az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb Bosch-tárlata. Mint hozzátette, a kiállítás megvalósítását csaknem félszáz nagy tekintélyű köz- és magángyűjtmény segítette kiemelkedő értékű kölcsönzésekkel. Nagyszabású Bosch-kiállítást bemutatni szinte lehetetlen küldetésnek tűnt, a megvalósulásban azonban nagy szerepet játszott a Tóth Bernadett kurátor által kidolgozott kiállítási koncepció, amely meg tudott győzni számos nagy kölcsönző intézményt – tekintett vissza a főigazgató.

Larry Silver művészettörténész, a Pennsylvania Egyetem professzor emeritusa arról szólt, hogy a Szépművészeti Múzeum kiváló németalföldi gyűjteménnyel rendelkezik, többek között Bosch Földi gyönyörök kertje című festményének legkorábbi másolatával, emellett nagy hagyománya van itt a németalföldi képzőművészet kutatásának is. Az amerikai szakember kiemelte: a most nyíló kiállítás új mérföldkövet jelent a Bosch-kutatásban.

Ez a tárlat nagyban hozzájárul Hieronymus Bosch rejtélyes világának feltárásához. Ennek érdekében bemutat néhány festett kéziratot, grafikát, szobrot, amelyek Bosch invencióinak alapját képezhették, de Bosch munkáinak közvetlen másolatait és a következő generációk feldolgozásait is

– méltatta a koncepciót Larry Silver, hozzátéve: „Diadalmas kiállítás ez mind Budapest, mind Bosch számára”.

A kiállítás a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében valósul meg, a mintegy kilencven műtárgyat – köztük Hieronymus Bosch tíz saját kezű festményét és több rajzát – felvonultató tárlat szombattól július 17-ig látható a Szépművészeti Múzeumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik