Kultúra

Hazatérő orosz műkincseket tartóztattak fel Finnországban a háború miatt

Finnország Vámhivatala
Finnország Vámhivatala
Tucatnyi személyt gyanúsítanak az Oroszország elleni szankciók megsértésével.

Több mint 40 millió euró értékű, orosz múzeumok tulajdonában lévő műalkotást foglaltak le a finn hatóságok az Oroszország elleni európai uniós szankciók jegyében – írja az MTI. Olyan műalkotásokról – szobrokról, festményekről és más régiségekről – van szó, amelyek külföldi múzeumokból voltak hazatérőben Oroszországba.

A finn vámhivatal tájékoztatása szerint a dél-finnországi vaalimaai határátkelőhelyen a hétvégén lefoglalt három szállítmányról van szó, amelyeknek biztosítási értéke 42 millió euró (16 milliárd forint), de egyes műkincsek értéke felbecsülhetetlen.

Az orosz kulturális minisztérium szerint a zárolt műkincsek olaszországi és japán kiállításokról voltak visszatérőben Oroszországba, a szentpétervári Ermitázs és Carszkoje Szelo múzeumba, a moszkvai Tretyakov képtárba és a Puskin Szépművészeti Múzeumba.

A finn hatóságok szerint az alkotások átszállítása Finnország területén sértheti az Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt elrendelt uniós szankciókat, amelyek tiltják luxuscikkek, köztük műalkotások eladását, vásárlását és tranzitját.

Az orosz múzeumok kincsei addig maradnak zár alatt Finnországban, amíg tisztázódik jogállásuk vagy érvényüket vesztik a szankciók

– közölték a finn hatóságok. A vámhivatal közölte, hogy kellőképpen vigyázni fognak a műkincsekre, azok védőcsomagolását nem bontják meg. A tranzit ügyében tucatnyi személyt gyanúsítanak a szankciók megsértésével.

Az uniós szankciók elrendelése óta az észak-európai országban 21 kihajózó jachtot állítottak meg, hogy ellenőrizzék, nem orosz tulajdonban vannak-e, közülük eddig egyet foglaltak le. A múlt hónapban két milánói múzeum közölte, hogy visszaad orosz múzeumoktól kölcsönvett műalkotásokat, mivel a múzeumok kérték azok idő előtti visszaküldését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik