Kultúra

Soha nem látott videófelvétel került elő a kisiskolás Prince-ről

BERTRAND GUAY / AFP
BERTRAND GUAY / AFP

Teljesen véletlenül egy igazi kincset talált archívumában az amerikai CBS News-hoz tartozó WCCO televízió: egy videóanyagot 1970-ből, amelyen a tizenegy éves Prince is látható és hallható.

A WCCO szerkesztői egy múlt heti minnesotai tüntetéshez állítottak össze egy háttéranyagot, ennek részeként újítottak fel egy 1970 áprilisi filmfelvételt. A több mint ötven éve forgatott tekercsen gyerekeket kérdezgettek a tanártüntetésről, a megszólalók között pedig szerepelt egy kisfiú, aki a szerkesztőknek egyből nagyon ismerős lett. Matt Liddy, a WCCO produkciós menedzsere feladata volt, hogy archív anyagokat keressen a háttérhez, és mint minneapolisi születésű, igazán passzolt hozzá a feladat. Alighanem minneapolisi származásának köszönhető a felfedezés is, hisz Prince a város szülöttjeként Liddynek afféle alapvető idol volt, a világ bármely más pontján jóval kisebb eséllyel ismerték volna fel a zenész gyerekkori arcát.

Ugyanakkor hiába volt biztos benne Liddy és összes kollégája, hogy Prince-ről találtak felvételt, ám, mivel Prince nem mutatkozott be a filmrészletben, bizonyítaniuk is kellett a gyanújukat. Először egy másik, a videóban szintén nyilatkozó srácot próbáltak felkutatni, de ez nem sikerült. A megoldást az hozta el, hogy a csatorna talált egy zenetörténészt, Kristen Zschomlert, aki történetesen Prince-rajongó is, ő pedig a zenész életének ismerőjeként mind az iskolaépületet, a hatodik osztályos fotójával összevetve pedig a videót is egyértelműen beazonosította. További bizonyítékként pedig sikerült megtalálniuk Prince gyerekkori barátját, Terrance Jacksont, aki később benne volt a zenész első együttesében, a Grand Centralban, ő pedig első látásra meghatotta ismerte fel a gyerek Prince-t a felvételen.

Ez Prince! Aki jobb oldalon áll sapkában, ugye? Ez Skipper!

– kiáltott fel Jackson, amikor a felvételt nézte. Skipper volt Prince gyerekkori beceneve. A tizenegy éves Prince egyébként azt mondta a videón a riporter kérdésére, hogy ő támogatja a tanársztrájkot, mert a tanárok több pénzt érdemelnének. Íme, a felvétel – angolul kell tudni hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik