Kultúra

Több mint húsz évvel eltűnésük után egy ajándéktáskából kerültek elő az ellopott Darwin-noteszek

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE / AFP
UNIVERSITY OF CAMBRIDGE / AFP
Megtalálásuk legalább annyira rejtélyes, mint eltűnésük: valaki egy rózsaszín ajándéktáskában, kedves üzenettel hagyta ott a könyvtárban a milliókat érő noteszeket.

Huszonkét évvel eltűnésük után kerültek elő Charles Darwin elveszett naplói – írja a BBC. A két noteszt az evolúcióelmélet atyja még az 1830-as években vezethette azt követően, hogy hazatért a Galápagos-szigetekről. A kis füzetekben jegyzetek és rajzok voltak, többek közt az a híres faábrázolása is, amely aztán a húsz évvel későbbi A fajok eredetében (1859) című korszakalkotó művében az élet fájaként megjelenik. A két füzet pontos értéke nem ismert, de milliós nagyságrendű összegről van szó még fontban számolva is.

A szóban forgó darabokat a Cambridge-i Egyetem legnagyobb könyvtárában, a közel 10 millió könyvet, publikációt, térképet és szaklapot birtokló Cambridge University Libraryben őrizték, innen tűntek el még 2000 novemberében. Akkor egy házon belüli kérvény értelmében adták ki a két noteszt a könyvtár egyik különleges terméből arra a célra, hogy lefotózzák őket. Az biztos, hogy a fotózás megtörtént, az viszont már nem, hogy mi lett velük. A két kötet nem került vissza a polcra, és ez nem is derült ki rögtön: két hónappal később egy rutinellenőrzés során jöttek rá a könyvtárosok, hogy nincsenek a helyükön. Ekkor még azzal magyarázták, hogy vélhetően rossz helyre tették vissza a noteszeket, amely egy ekkora könyvtár esetén könnyen előfordulhat.

Majdnem két évtizednek kellett eltelnie, hogy tényleg tudatosítsák a noteszek hiányát, 2020-ben Jessica Gardner könyvtáros jelentette a rendőrségen az eltűnést, és értesítette az Interpolt is. A hatóságok lopás ügyében indítottak eljárást, a BBC segítségével a nyilvánossághoz is eljutott az eltűnt könyvek története. A könyvtárosok azt remélték, hogy a nyilvánosság bevonásával nyomra bukkanhatnak, ám egyelőre ez sem vezetett sikerre.

Idén március elsején azonban valaki egy rózsaszín ajándékszatyrot hagyott a könyvtár azon részén, ahol nincsen biztonsági kamera. A szatyorban Darwin két notesze lapult abban a kék dobozban, amellyel együtt eltűnt még 22 éve.

A csomaghoz egy rövid nyomtatott üzenetet is mellékeltek: Boldog húsvétot, könyvtáros! X. 

Az, hogy a rejtélyes X kit takar, egyelőre nem derült ki. A könyvtárosok izgalmát tovább srófolta, hogy a megtalálást követően nem nyithatták ki a csomagot, amely először a rendőrségre került, majd öt nap után kapták vissza. Azóta több szakember is megerősítette, hogy szinte minden kétséget kizáróan az eredeti darwini noteszokról van szó, amelyek több mint két évtizede ugyaninnen tűntek el. Gardner szerint a könyvtárosok öröme határtalan, különösen amiatt, mert nem reménykedtek a kötetek visszaszolgáltatásában, ráadásul akárkinél is voltak a noteszek, nagyon vigyázott rájuk, még a védőfóliát sem vette le róluk.

A rendőrségi nyomozást egyelőre nem zárták le, jelenleg a könyvtár biztonsági kameráinak felvételeit elemzik, illetve a nyilvánosság bevonásával várnak minden olyan információt, amely előremozdíthatja a rejtélyes ügyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik