Kultúra

Plágium vádjában bűnösnek találták az Oscar-díjas Asghar Farhadit, börtön várhat rá

MONICA SCHIPPER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
MONICA SCHIPPER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
A bíróság szerint az iráni rendező saját diákjától lopta a tavalyi cannes-i nagydíjas A hős című filmje ötletét.

Az iráni bíróság döntése szerint Asghar Farhadi valóban lopta A hős című filmje ötletét, plágium vádjában ugyanis bűnösnek találták a kétszeres Oscar-díjas rendezőt – írja a Hollywood Reporter. 

Farhadit azzal vádolák, hogy a tavalyi cannes-i filmfesztivál zsűrijének nagydíját elnyerő A hős történe nem saját kútfőből született, ahogyan azt a stáblistán írják, hanem feltűnően sok kulcselem köszön vissza a rendező egyik egy korábbi diákja, Azadeh Masihzadeh All Winners All Losers című dokumentumfilmjéből, mégsincs feltüntetve a neve a stáblistán. Az egyik teheráni bíróság most bűnösnek mondta ki Farhadit a plágium vádjában. A döntés jogerős, nem lehet fellebbezni ellene. Farhadi azt elismerte, hogy története valóban azon az igaz sztorin alapul, amelyen egykori diákja filmötlete, és amelyet egyébként Masihzadeh a Farhadi által tartott workshopon fejlesztett, ám tőle teljesen függetlenül írta meg a forgatókönyvet. Miután a plágium vádja felmerült, az Oscar-díjas rendező becsületsértés miatt perelte be egykori diákját, ám a bíróság azt az ügyet ejtette.

Arról, hogy milyen büntetést kap Farhadi, egy másik bíró fog dönteni. Amennyiben a legsúlyosabb büntetést kapja, A hős mozis és online forgalmazásából származó bevétel teljes egészét – eddig közel 2,3 milliót kaszált a film a világon – át kell adnia Masihzadehnek, emellett börtönbüntetés várhat rá.

A filmet idén januárban Magyarországon is bemutatták, itt írtunk róla:

Kapcsolódó
Visszaadta a talált vagyont, és ezzel sikerült tönkretennie az életét
Az Oscar-díjas Asghar Farhadi legújabb, megint Oscar-jelölésre esélyes remeklése egy hétköznapi emberről szól, aki jót cselekszik, és elnyeri érte méltó büntetését. Kritika A hősről.

Frissítés: Azt követően, hogy a döntés híre elterjed a médiában, Farhadi ügyvédje, Kaveh Rad Instagramon reagált a híresztelésekre, miszerint a döntés nem jogerős, további tárgyalások lesznek az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik