Kultúra

Depardieu szerint az orosz nép nem felelős a Putyin-féle vezetők őrült, elfogadhatatlan túlkapásaiért

MIKHAIL KLIMENTYEV / RIA-NOVOSTI / AFP
MIKHAIL KLIMENTYEV / RIA-NOVOSTI / AFP
Már az eddig hangosan Putyin-barát színész is elpártolt Putyin mellől, de a Kreml jelezte: szívesen elmagyarázza Depardieu-nek az ukrán helyzetet.

Gérard Depardieu, aki eddig büszkén vállalta, hogy támogatja Putyint, sőt, barátok is, nyíltan elpártolt az orosz elnök mellől az ukrajnai invázió miatt. A francia AFP hírügynökségnek adott nyilatkozata szerint

az orosz nép nem felelős az olyan vezetőik őrült, elfogadhatatlan túlkapások miatt, mint Vlagyimir Putyin.

Emellett közölte azt is, hogy három párizsi koncertjének bevételét a mostani „tragikus testvérháború ukrán áldozatainak” megsegítésére ajánlja fel.

A Kreml már válaszolt is a színász nyilatkozatára, Dmitrij Peskov, Vlagyimir Putyin szóvivője szerint Depardieu nem érti az ukrajnai helyzetet, és felajánlotta, hogy elmagyarázza neki azt.

Gérard Depardieu 2013-ban kapta meg orosz állampolgárságát, miután elhagyta Franciaországot a gazdagokra kiróni tervezett különadó miatt. Orosz útlevelét akkor személyesen Putyintól vette át Szocsiban, az elnök rezidenciáján. A színész 2015-ben nyíltan támogatását fejezte ki a Krím orosz megszállása nyomán, amire válaszul Ukrajna közölte, hogy Depardieu legalább öt évig nem léphet be az országukba. A mostani nyílt háború kapcsán ugyanakkor nem késlekedett a kiállással, röviddel a háború kitörése után testvérháborúnak nevezte az ukrajnai inváziót, és azt kérte a felektől, hagyják abba a harcokat és üljenek tárgyalóasztalhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik