Kultúra

Eddig kiadatlan harmincéves anyag érkezik a legendás A.M.D zenekartól

A magyar hardcore 1987-ben alapított csillaga ennek apropóján a hétvégén koncertet is ad.

Több mint harminc évvel ezelőtti, itthon eddig kiadatlan anyag érkezik a hazai hardcore punk formációtól, az A.M.D-től – írja az MTI, ami hozzáteszi: a Sucking Stalin Tour megjelenését szombaton koncert kíséri a Dürerben.

A Sucking Stalin Tour című, húsz számos anyagot egy 1989 áprilisi wilmhelmshaveni klubfellépésen rögzítette német barátjuk, Eike, aki saját kiadásban jelentette meg, most pedig a Trottel Records adja majd ki CD-n és vinylen – mondta el Kiskovács (Kovács Zoltán), az A.M.D. alapító dobosa.

A Sucking Stalin címet Eike basszusgitárosunkkal, Sík Endrével közösen adta, és a kommunizmus évtizedeinek lecsengő hangulatára utal, ami akkor benne volt a levegőben

– tette hozzá.

A korábban a Fugazi, a Body Count, illetve a Carcass mellett is színpadon álló hardcore punk zenekart 1987-ben alapította Ferenczy Tibor (Sotár) énekes és a dobos Kiskovács. A csapat első felállásában a harminc év után újra taggá vált Füleki Sándor gitáros, valamint Cséb (Sovák Gábor) basszusgitáros játszott. Utóbbi helyén a 1989-es németországi koncerteken Sík zenélt, az AMD első, 1988-as demóján még viszont még Cséb – ez a tízszámos anyag is felkerült a mostani CD- és vinyl-kiadásra.

Kovács szerint az azóta eltelt több mint három évtizedben az AMD zenéje nem változott markánsan, igaz, a stílus ugyanolyan rétegzene maradt, mint akkor volt. A szövegekben viszont kevesebb a politikai mondanivaló, mint régen, mert már ki lehet mondani bármit.

A Sucking Stalin Tour koncertfelvételen öt, eddig nálunk kiadatlan szám szerepel: a Sortűz, a Ne szívd mellre, a Gumiszoba, a Tetthely, illetve a Most és mindörökké.

Az A.M.D első korszaka 1996 végéig tartott, utána 2005-től aktivizálódtak ismét és a régi anyagok újrakiadása mellett két új lemezt (Mindenen kívül – 2012; Temetetlen múlt – 2021) is megjelentettek. A mostani AMD-ben Kiskovács, Sík és Füleki mellett Kemencei Balázs gitározik, Seza (Pethő Krisztián) pedig énekel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik