Kultúra

Sértőnek találták a Csíki Játékszín plakátját egyházi vezetők, ezért el kellett távolítani

Premier előtt egy nappal kénytelen volt lecserélni Tartuffe előadásának plakátját a Csíki Játékszín, mert az megbotránkoztatta a helyiek egy részét, és a vallási vezetők is szót emeltek ellene – írja az újonnan elindult Transtelex.

A plakáton a bigott vallásosságot kifigurázó klasszikus darab címszereplője egy keresztet tart a kezében, amire William-Adolphe Bouguereau egyik festményének jelenetét, Vénusz születését helyezték el, ez nem felelhetett meg a helyi vallási vezetőknek.

Egy héttel korábban, az előadást beharangozó sajtótájékoztatónmég az eredeti plakátot használták, amit később a városban is több helyen kifüggesztettek, de ezeket mostanra mind begyűjtötték.

„Tisztelettel biztosítjuk a helyi közösség tagjait, a vallási vezetőket, illetve a város elöljáróit, hogy Tartuffe-értelmezésünk nem egyházellenes, sokkal inkább a báránybőrbe bújt farkasokról szól, a mindenkori álszentekről és szélhámosokról, akik az erkölcs álcáját magukra öltve követik el a legnagyobb gazemberségeket”

írták még március közepén a Csíki Játékszín Facebook oldalán.

Jó tudni, hogy van, ami négyszáz év alatt sem változott

– kommentálta az eseményeket Veress Albert, a Csíki Játékszín igazgatója a lap megkeresésére, aki azt is közölte, nem utasították őket a plakátok eltávolítására, csak jelezték nekik, hogy bántónak tartják azt.

A lap megkereste az ügyben a csíkszeredai Szent Kereszt Plébánia esperesét is. Darvas-Kozma József nem akarta kommentálni az esetet, de annyit elmondott, hogy mivel eltávolították a plakátokat, a színház igazgatója pedig elnézést kért, nem akarnak nézeteltérést szítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik