Kultúra

Az orosz művészek nem hallgathatnak a háborúról – mondja a Bolsoj Balett volt művészeti igazgatója

Vyatkin Vladimir / Sputnik / Sputnik via AFP
Vyatkin Vladimir / Sputnik / Sputnik via AFP
Az Ukrajnában felnőtt Alekszej Ratmanszkij szerint a táncosoknak nemcsak csinos lábuk van, de szívük és eszük is, így muszáj megszólalniuk.

A világ egyik elsőszámú balett koreográfusa, Alekszej Ratmanszkij szerint az orosz művészek nem maradhatnak csendben az Ukrajnában zajó háborúval kapcsolatban. A Bolsoj Balett korábbi művészeti igazgatója – aki az orosz invázió miatt hagyott ott egy moszkvai produkciót – egy balettos kollégája, Mihail Barisnyikov korábbi megszólalására reagált.

Barisnyikov ugyan indított egy adománygyűjtő akciót Ukrajna megsegítésére, de közben azt mondta, az orosz sztárokat nem kéne kipécézni és nyomás alá helyezni, hogy foglaljanak állást. Ratmanszkij nagyra tartja Barisnyikovot, de határozottan nem ért egyet vele a kérdésben, mert szerinte a művészeknek aktívan tiltakozniuk kell az események ellen.

Emlékeztetett arra, hogy 2014-ben 500 közismert orosz művészeti szereplő írt alá egy nyílt levelet, amelyben a Krím annektálást támogatták.

Ettől a levéltől kezdve ezen 500 művész bármelyik előadása vagy közszereplése propagandának tekinthető, különösen azoké, akik nyugaton adnak elő. Ezek az emberek tettek egy erős politikai állásfoglalást, kiállva elnökük jogsértő magatartása mellett. Ők maguk léptek be a politikai térbe, így felelősséggel tartoznak, legalább annyira, hogy kemény kérdéseket megválaszoljanak

 írta a Facebookon Ratmanszkij, aki szerint a hírességek támogatása is segített Putyinnak korlátlan hatalmat szereznie, amit most vérengzésre használ.

Megalázó a gondolat, hogy a táncosoknak csak táncolniuk kéne és a művészetükre koncentrálniuk, figyelmen kívül hagyva, mi zajlik körülöttük a világban. Nem csak csinos lábaik vannak, de szívük és eszük is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik