Kultúra

Az OSZK első fiókkönyvtárát költöztetik a nemsokára megújuló Szabad Sajtó-udvarba

Google Street View
Google Street View
Az 1848-ban a Nemzeti dalt és a Tizenkét pontot is kiadó nyomda egykori belvárosi otthonában jókora átalakulások várhatók.

Kiemelt beruházássá vált a városi autópályaként működő belvárosi Kossuth Lajos és Szép utcák sarkán álló, önkormányzati lakásokkal teli Horváth-ház, vagy ismertebb nevén Szabad Sajtó-udvar évtizedek óta halogatott felújítása – írtuk meg két héttel ezelőtt.

A Nemzeti dal és a Tizenkét pont mellett a Kossuth-bankók címleteinek egy részét is sokszorosító Landerer és Heckenast-féle nyomdát hosszú időn át falai közt tudó, a Batthyány-kormány üléseit is látott házat 2020 februárjában jártuk be, majd erről hosszú, képekkel teli cikkben számoltunk be.

Kapcsolódó
Az összeomlás szélére került az egykori Landerer és Heckenast nyomda épülete a Belvárosban
A nevét Petőfitől kapott Szabad Sajtó udvart már csak az isteni gondviselés tartja egyben, de még mindig nem lenne késő közbelépni.

A kopott homlokzatok mögötti lakások egy része ekkor már üresen állt, a lépcsőházat, illetve a függőfolyosókat pedig több ponton is ideiglenesnek szánt megerősítések tartották egyben, így a ház szempontjából épp a legjobbkor jött a kiemeléssel járó felújítás híre.

A Magyar Közlöny március 8-i számában megjelent kormányrendelet a felújítás okáról szűkszavúan csak annyit írt: a 2021 őszén a KÖZTI Zrt. által nettó 39,84 millió forintért felmért ház a tervpályázat nélkül kiválasztott építésziroda kezében rövidesen

a Hess András Könyvesház otthonává válik.

Vincze Miklós / 24.hu A főlépcsőház 2020 februárjában.

Az első magyarországi könyvet 1472-1473-ban elkészítő nyomdász nevét viselő intézmény létezését egyelőre semmi sem támasztja alá, a Magyar Közlöny mellékleteként március 17-én megjelent Indokolások Tára azonban egy apró részletet mégiscsak megosztott: eszerint az épületben

az Országos Széchényi Könyvtár Fiókkönyvtára

kap majd helyet.

Nem tudni, hogy ez az intézmény a ház teljes egészét elfoglalja-e majd, ahogyan azt sem, hogy mi történik a földszinti üzlethelyiségekkel, valamint magával az épület arcával, hiszen eddig semmiféle tervvázlat nem vált elérhetővé, sőt, a hatósági építési rendszerben sem található megkezdett engedélykérés.

A témában felmerült kérdéseinket március 10-én az V. kerületi Önkormányzathoz, illetve a terveket a jövőben jóváhagyó Kormányhivatalhoz is eljuttattuk, ezekre azonban jelen cikkünk megjelenéséig sem kaptunk választ. A kérdések többségét most a kormány által a Várból évek óta elköltöztetni kívánt OSZK-nak is továbbítottuk, esetleges reakciójukról pedig természetesen azonnal beszámolunk majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik