Kultúra

Visszatértek Spanyolországba a Kreml egy kiállítására kölcsönadott műtárgyak

A. Savin
A. Savin
Köztük a spanyol királyi fegyvertár több páncélja.

Oroszország Ukrajna elleni, közel egy hónappal ezelőtt indított háborúja a műtárgyak világát is jócskán átrendezte: a spanyol kulturális miniszter múlt heti bejelentésében például arról beszélt, hogy a háború elleni tiltakozásuk részeként megszüntetik az orosz kulturális intézményekkel való együttműködéseket, sőt, kérik vissza a jelenleg is az országban lévő, kölcsönadott műtárgyaikat.

Ez a folyamat mostanra el is indult, hiszen a moszkvai Kreml múzeumegyüttesében kiállított spanyolországi tárgyak most visszatértek Madridba – írja az MTI.

A tárgyak közül nyolc a spanyol királyi fegyvertárból származik, köztük

V. Károly német-római császár 1544-ben készült páncélja, az uralkodó kedvenc agarának vértje, sőt, unokája, III. Fülöp gyerekkori páncélja is.

A listában a madridi Prado gyűjteményének egy nagy méretű festménye is szerepel, amin a kép készítése előtt ötven évvel elhunyt V. Károly épp a kiállított védőöltözetben áll.

A mű korábban nem szerepelt a Prado állandó kiállításán, így az a raktárba kerül, a páncélokat azonban rövidesen a spanyol királyi palotában lehet majd megnézni. A moszkvai kiállítást az értékes tárgyak elszállítása ellenére is megtartják, sőt, azon a világ legfontosabb múzeumai, köztük a brit királyi fegyvertár, a Royal Armouries, illetve a Louvre által kölcsönzött értékek is láthatók lesznek – feltéve persze, ha a brit, illetve a francia állam nem avatkozik közbe.v. káro

Ajánlott videó

Olvasói sztorik