Kultúra

A háború miatt elhagyja a Bolsojt a színház prímabalerinája

Iliya Pitalev / Sputnik / Sputnik via AFP
Iliya Pitalev / Sputnik / Sputnik via AFP

Olga Szmirnova, a Bolsoj Színház első számú balett-táncosa úgy döntött, elhagyja a színházat, írja a Euronews. A balerina döntéséről Telegram-oldalán számolt be, azt az oroszok ukrajnai agressziójának elítélésével indokolta. Szmirnova a Holland Nemzeti Balettnél folytatja, ő az első orosz táncos, aki hivatalosan másik társulathoz szerződött az ukrajnai invázió óta.

Még csak nem is az a lényeg, hogy valószínűleg minden második orosznak élnek rokonai vagy barátai Ukrajnában, vagy az, hogy a nagyapám ukrán, én negyedrészt ukrán vagyok, hanem az, hogy még mindig a XX. században élünk, pedig elvileg már a XXI. században járunk. Mindig büszke voltam az orosz emberekre, kulturális és sportteljesítményeinkre. De most meghúzták a vonalat az azelőtt és az azután között. Fáj, hogy emberek halnak meg, másoknak pedig nincs fedél a fejük fölött vagy el kellett hagyniuk az otthonaikat

– írta. A Holland Nemzeti Balett közölte, hogy Szmirnova úgy döntött, Hollandiában telepszik le, első szereplése velük április 3-án lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik