Kultúra

Kőtáblára helyeztek kőtáblát, így született meg az ország legszörnyűbb Petőfi-emlékhelye

Civertan / Wikimedia Commons
Civertan / Wikimedia Commons
Mindezt ahelyett, hogy restaurálták, vagy lecserélték volna a Salgó várában álló százéves eredetit.

A Salgótarján közelében magasodó Salgó vára a tatárjárás utáni évektől egészen 1593-ig, a töröktől azt visszafoglaló császári seregek érkezéséig állt büszkén, az azóta eltelt évszázadokban azonban csak pusztult.

Petőfi Sándor 1845-ben már jórészt romként látta, majd tette azt Salgó (1846) című versének ihletadójává – ennek a látogatásnak az emlékét a költő születésének századik évfordulóján, 1923-ban a frissen várossá emelt település lakói egy, a emléktáblával is fenn kívánták tartani.

A tábla azóta természetesen megkopott, így a városvezetés fejében megszületett a felirat megújításának gondolata – azt azonban távolról sem a legegészségesebb módon váltották valóra, hiszen

egyszerűen csak új, kisebb méretű kőtáblát erősítettek a régi közepére.

A március 14-i avatás során kiderült: a táblán továbbra is dolgoznak,

kérdés azonban az, hogy mit, illetve hogyan, hiszen az állapot késznek látszik.

Az esetként a természetfilmesként és fotósként is jegyzett,  korábban a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark irodavezetőjeként is működő Drexler Szilárd a Facebookon közzétett posztjában hozzátette:

Az lehet a terv, hogy leszedik az eredetit és ezt rakják majd a helyére, csak azért, hogy kisstílű módon ki lehessen írni, hogy a mostani önkormányzat újraállítatta? Rossz terv. Ízléstelen és emlékgyalázó. Ráadásul ez a szürke sírkő nem is olvasható messziről […].

Fekete Zsolt, a város polgármestere kedd este egy, az ügy keltette visszhangokra reagáló publikus posztban kijelentette:

ők is felháborodtak az újraállítás módján, korábban ugyanis nem ilyen feltételek mellett vállalták a finanszírozó szerepét.

A politikus ígéretet tett arra, hogy a következő napokban javítják a hibát:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik