Kultúra

Tehetséges zenészről, börtönmissziót végző idős nőről és Kopp Máriáról készülő dokumentumfilmet támogat a Filmintézet

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
Ezúttal közel hetvennégy millió forintot szántak erre a célra.

Balog Gábor, Borsody István, Novák András és Száraz Eszter rendezésében készülő dokumentumfilmek gyártását támogatja a Nemzeti Filmintézet (NFI). Portréfilm készül Kopp Mária orvos-pszichológusról és Várdai István csellistáról, illetve nyolcrészes sorozatot gyártanak a Hungary Helps Programról – közölte az NFI csütörtökön az MTI-vel.

A Nemzeti Filmintézet 2020 óta nyújt pályázati támogatást a televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotásokra – idén sincs ez másként, hiszen az NFI négy film gyártására szavazott különböző összegeket.

Balog András A látogató című dokumentumfilmjében egy eseménydús élet történetét mutatja be, ami a másokon való segítség jegyében telik:

Margit néni még 90 évesen is börtönmissziót teljesít, hogy lelki segítséget nyújthasson az elítélteknek

– olvasható a szinopszisban a filmről, amelynek gyártója a Dunatáj Alapítvány, és az NFI 4,2 millió forintos támogatásával készül.

Borsody István a 2012-ben elhunyt kutató-pszichiáterről, Kopp Máriáról forgat portréfilmet, aki

azok szerint az elvek szerint élt, amelyeket hirdetett: családközpontúság, vallásosság, gondolatszabadság

A kiváló tudós több évtizedes, a magyar társadalom és a család érdekében végzett sokoldalú munkásságáról először készül dokumentumfilm – az Omega-Kreatív gyártásában készülő munkát 9,8 millió forinttal segítik a megvalósulásban.

Magyarország segít címmel nyolcrészes dokumentumfilm-sorozatot forgatnak Novák András rendezésében a válságövezetekben felmerülő szükségletekre gyors és hatékony segítséget nyújtó, nemzetközi humanitárius programokról, egy-egy ember életén keresztül bemutatva. A sorozatban a nézők

megismerhetik a Hungary Helps Program tevékenységét többek között a ghánai és a kongói iskolákban.

Az Andrew & Arpad Filmprodukció gyártásában készülő produkciót az NFI 36 millió forinttal támogatja.

Száraz Eszter rendező Várdai István csellóművész történetén keresztül mutatja be, mi mindennel jár, ha valakinek egyedülálló tehetsége és küldetése van. A Várdai – non solo cello címmel készülő portréfilm lehetőségeket és dilemmákat jár körül, és arra a kérdésre keresi a választ, hogy áldás-e a tehetség – olvasható a szinopszisban. A film gyártója a TRIONfilm Productions, az alkotás létrehozását az NFI 23,7 millió forinttal támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik