Kultúra

Eddig ismeretlen részletekkel teli akcióthriller készült a Notre Dame tragédiájából

Notre-Dame On Fire
Notre-Dame On Fire
A valóban megtörtént eseményeket bemutató filmet egy hét múlva mutatják be Franciaországban.

Az 1977-ben a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscarral is elismert Fekete-fehér színesben, a Hét év Tibetben, illetve A rózsa neve rendezője, a hetvennyolc éves Jean-Jacques Annaud a világhírű francia székesegyházban történt tűzesetről, illetve az ahhoz fűződő hibák sorozatáról készítette el a legújabb munkáját, a Notre-Dame brûle-t (Ég a Notre-Dame).

A 2019. április 15-i eseményeket az első füsttől a lángok tizenöt órával később történt teljes kioltásáig végigkísérő film a thriller és a hollywoodi katasztrófafilm elemeit vegyíti majd, aminek alapját a nyomozati anyagok, illetve a főbb érintettekkel – köztül a párizsi tűzoltóság tábornokaival, és a Notre-Dame igazgatójával – készített interjúk adták.

Amikor a tűz után belenéztem a dokumentációba, és kiderült, mi történt, nem hittem el, hogy minden igaz […] Az elejétől a végéig zavarok, kudarcok és egészen hihetetlen akadályok sorozata

kísérte az ügyet – mondta az AFP-nek – köztük

a tűzjelzők ellenőrzésének elmulasztása, a felügyelet hiánya, a templomhajó padlása helyett a sekrestyéére indult őr, illetve a párizsi közlekedési dugók, amik miatt a katedrális igazgatója a nála lévő egyetlen kulccsal csak későn tudta kinyitni a szentélyt.

A HVG által észrevett nyilatkozat szerint a film a tűz mindkét lehetséges okát – a cigarettacsikk eldobását, illetve az esetleges rövidzárlatot – megmutatja, hiszen

az egyik munkás a restaurálás helyszínén a tilalom ellenére dohányzik az ezeréves gerendák mellett, miközben galambok csipegetik a harangok elektromos kábeleit, illetve egy hegesztő egy elhagyott, gyúlékony folyadékot tartalmazó palack mellett végzi a munkáját.

Annaud hozzátette: ő mindössze a meglévő nyomokat mutatja be, nem pedig nyomozást akart végezni, így a pontos ok feltárása a bíróság feladata.

A 2021 elején forgatott filmet – amihez meglepően erős honlapot is készítettek – Franciaországban március 16-án mutatják majd be, hazai forgalmazásról pedig egyelőre nincs hír.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik