Kultúra

Programok és kiállítások sora várja az embereket a hosszú hétvégén a Budai Várban

Nagy Zoltán / MTI Bizományosi
Nagy Zoltán / MTI Bizományosi
Ingyenes hagyományőrző és családi programok, különleges kiállítások, irodalmi előadások – ezekre lehet számítani.

A Várkapitányság az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint pénteken “Lészen ágyú!” – Gábor Áron és a székely hősiesség címmel új tárlat nyílik a Főőrség épületében, ahol a székely ágyúöntő hős egyetlen megmaradt ikonikus rézágyúja mellett a forradalom és szabadságharc meghatározó alakjaihoz kötődő ereklyék is megtekinthetők.

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Vershaza címmel ezzel egyidőben nyíló társkiállítása a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal együttes bemutatására vállalkozik, a Hauszmann-sztori című tárlat pedig frissített tartalommal új helyszínen, a Budavári Palota déli összekötő szárnyában, az újjászületett Szent István-terem feletti kiállítótérben mutatkozik be, látogatásához pedig a Szent István-terembe kell belépőjegyet váltani.

Pénteken mindemellett múltidéző huszárjárőr-szolgálat indul a Nemzeti Lovas Díszegység, a Honvéd Huszár Díszalegység, valamint a Magyar Huszár és Hagyományőrző Szövetség lovasaival, sőt, az egy Szendrey Júlia-idézetet címéül választó előadás, az “egy nő, több mint csak asszony” előadására is sor kerül majd: a Várkert Bazár rendezvénytermében a nézők a történelmünket meghatározó nők életébe nyerhetnek betekintést, de Szendrey Júlia naplója és levelezése is életre kel majd.

A Nem engedünk a ’48-ból! című sétán az érdeklődők bejárhatják az 1848-49-es forradalom és szabadságharc helyszíneit a budai Várban – a Budai Várséták programján 12. és 15. között díjmentes regisztrációs jegy megváltásával lehet részt venni.

Az ünnep napján, március 15-én egész nap ingyenes programokkal várják majd a látogatókat a Várkert Bazárban és a Budavári Palotanegyedben: a nemzeti ünnep alkalmából az összes kiállítás díjmentesen lesz megtekinthető, de az érdeklődők egyebek mellett megismerhetik a XVIII-XIX. századi magyar katonai és lovas hagyományokat, valamint interaktív előadásokon, illetve a Zenélő Budapest Huszárzenekarának fúvószenekari koncertjén is részt vehetnek.

A Várkert Bazár rendezvénytermének aulájában kedden mindemellett ingyenes programok várják a családokat, melyek részeként többek között gyerekeknek szóló huszárkiképzést, kézműves foglalkozásokat, valamint bábjátékokat tartanak, este pedig a Színésznők forradalma című előadást nézhetik majd meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik