Kultúra

A MOME szeretne lenni az első karbonsemleges magyar egyetem

Nagy Zoltán / MTVA
Nagy Zoltán / MTVA

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2022-től teljes tevékenységét a fenntarthatóság elveivel összhangban szervezi, hogy működését tíz éven belül száz százalékban nettó karbonsemlegessé tegye. A MOME célja, hogy 2030-ra Magyarország első nettó karbonsemleges felsőoktatási intézményévé váljon.

A zöld átállás az egyetem működésének minden területét érinti a hatékonyabb energiafogyasztástól a hulladék csökkentésén át a papírmentes adminisztráció bevezetéséig, de kiterjed a campuson kívül megvalósuló klímavédelmi projektekben való aktív szerepvállalásra is.

A MOME nem csak a tudásátadás, de a mindennapi működés megújításában is példaadó szerepre törekszik Magyarországon. Az ökológiai tudatosság hallgatóink, oktatóink és kutatóink számára is nagy jelentőséggel bír. Azzal, hogy a MOME lesz hazánk első karbonsemleges egyeteme, annak az alapját teremtjük meg, hogy hitelesen szólhassunk hozzá a 21. század kihívásaihoz

– mondta az aláírást követően Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke.

A terv megvalósításán a MOME az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) dolgozik együtt, amellyel stratégiai megállapodásban rögzítették szándékukat közös, a fenntartható működést támogató kutatás-fejlesztési projektek elindítására és ahhoz kapcsolódó pályázati tevékenységre.

Az együttműködésnek az is célja, hogy a jó gyakorlatokat más hazai felsőoktatási intézmények számára is elérhetővé tegyék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik