Kultúra

Robbie Williams több mint hárommilliárd forintért adta el két Banksy-képét

PATRIK STOLLARZ / AFP
PATRIK STOLLARZ / AFP

Több mint hétmillió fontért, azaz több mint hárommilliárd forintért vált meg Robbie Williams saját gyűjteménye két ékkövétől, a Girl With Balloon (Lány léggömbbel) és a Vandalised Oils (Choppers)  (Vandalizált olajfestmények /Helikopterek/) című Banksy-képeitől.

Az Independent szerint a Sotheby’s aukciósház szerdai árverésén az előbbi 4,4, az utóbbi 2,8 millió fontért kelt el. Az árverésen szintén kalapács alá került volna egy harmadik Banksy-kép is, a Kissing Coppers (Csókolózó zsaruk), ám nem ismert okok miatt Williams az utolsó pillanatban kivetette a kínálatból az alkotást. A brit zenész 2006 óta gyűjti a titokzatos graffitiművész alkotásait. Hugo Cobb, az aukció vezetője korábban azt nyilatkozta, hogy az árverés egyesíti majd Nagy-Britannia két legnagyobb sztárjának kulturális örökségét.

Mindkét kép a legismertebb Banksy-alkotások közé tartozik, ráadásul a művész tett róla, hogy a Girl With a Balloon mindenki emlékezetébe beleégjen: miután 2018-ban az egyik változatát 1 millió dollárért vette meg egy licitáló, a kép a keretbe épített iratmegsemmisítővel ledarálta magát. A vásárlónak nem kellett sokáig szomorkodnia: tavaly ősszel rekordáron, 18,6 millió fontért (közel 8,5 milliárd forint) kelt el a félig ledarált kép.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik