Kultúra

A britek nagy erővel próbálják kitúrni az orosz oligarchákat a kulturális elitből

RAY TANG / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP
RAY TANG / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP
Több brit politikus és aktivista szerint is az oligarcha- és oroszellenes szankciókkal eljött az idő, hogy a kulturális intézmények vezetőségeibe beszivárgott orosz milliárdosok eltűnjenek a galériák, múzeumok és aukciósházak közeléből.

Az orosz oligarchákra nehezedő nyomás miatt kilépett a brit Királyi Művészeti Akadémia támogatóit tömörítő bizottságából Petr Aven orosz bankár, aki rengeteg pénzzel támogatta az intézményt. Az Akadémia megerősítette, hogy Aven már nem áll kapcsolatban velük, azonnali hatállyal mondott le, és azt az adományt is visszaadták neki, amellyel a milliárdos a jelenleg is futó Francis Bacon-kiállítást támogatta.

Aven – aki a legnagyobb orosz kereskedelmi bank, az Alfa-Bank vezére – a Vlagyimír Putyinhoz közel álló oligarchák egyike, nem véletlen, hogy a neve ott szerepelt az Európai Unió szankciós listáján négy másik orosz oligarcha, Mikhail Fridman, Alekszej Mordasov, Gennagyij Timcsenko és Alexander Ponomarenko mellett. A moszkvai születésű Aven a brit kulturális élet nagylelkű támogatójaként és műgyűjtőként nagy megbecsülésnek örvendett, nagyösszegű támogatásai lévén került be az Royal Academy Trust tagjai közé, amelynek nem más a tiszteletbeli elnöke, mint Károly herceg. 

A szankciók miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülnek Oroszország szupergazdagai, ezek ugyanis vagyonukat, ingatlanjaikat és egyéb vagyontárgyaikat is érintik, nem meglepő, hogy máris nagy a mozgolódás a milliárdosok luxusjachtjai és magángépei körül. Az elmúlt napokban több brit politikus és aktivista szólította fel nyilvánosan a brit kulturális intézeteket, hogy távolítsák el bizottságaikból a Putyinhoz köthető oligarchákat. Chris Bryant munkáspárti képviselő Twitter-bejegyzésében azt írta:

Putyin támogatóit el kell távolítani a kulturális intézményeink közeléből, a galériáknak és a múzeumoknak messziről kerülniük kéne véráztatta orosz pénzt.

Belőlük van néhány, a nagyon gyakran Angliában élő orosz oligarchák ugyanis a pénzüknek köszönhetően ott ülnek a brit kulturális bizottságokban. Az intézményeken emiatt enyre nagyobb a nyomás: a Tate például Viktor Vekselberg orosz milliárdos miatt szorul, aki alapítványuk tiszteletbeli tagja. Az ő lemondásáról egyelőre nincs hír, a múzeum szóvivője szerint a tagság csupán névleges, egy hét évvel ezelőtti adomány miatt kapta meg az orosz férfi, jelenleg nem állnak kapcsolatban a milliárdossal. Ennek ellenére a múzeum komoly kritikákat kap azért, mert nem vágnak el minden köteléket Vekselberggel.

Hasonlóan nehéz helyzetbe került az orosz kézben levő brit aukciósház, a Phillips is orosz tulajdonosi háttere miatt. Az aukciós házat a két orosz üzletember, Leonid Friedland és Leonid Strunin által alapított Mercury Group vásárolta meg 2008-ban közel 60 millió dollárért. Bár a szankciós listán egyikük sincs rajta, és a cég Instagramra kitett posztja alapján elítélik az orosz inváziót, az Art Newspaper által megszólaltatott független szakértő, Matthew Girling szerint a helyes lépés az, ha mégis bojkottálják a műkedvelők az aukciós házat.

Csak a Phillips bojkottálása keltheti fel a világ és a Mercury tulajdonosainak figyelmét, amely remélhetőleg arra ösztönzi majd Putyint, hogy változtasson a törekvésein

– árulta el a lapnak Girling.

Nemcsak a kultúra, de a sport terén is megkezdődött az orosz milliárdosok ellehetetlenítése: Roman Abramovics tegnap bejelentette, hogy 12 év után eladja futballcsapatát, az angol élvonalban játszó Chelsea-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik